Dedikodu Yapmak Hayatımızı Kurtarıp Sürekliliğimizi Sağladı
Şu günlerde bazı kesimlere göre pek kabul görmese de bilim insanlarına göre insan 2,5 milyon yıl önce Doğu Afrika’da Güney Maymunu olarak bilinen Australopithecus adı verilen bir maymun cinsinden evrimleşti.
Yaklaşık iki milyon yıl önce bu arkaik kadın ve erkeklerin bazıları Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya’nın çeşitli yerlerine göç ettiler. Kuzey Avrupa’nın karlı ormanlarında, Asya’nın nemli ikliminde ve Afrika’nın kavurucu sıcağında hayatta kalmaya çalışan homolar farklı evrim süreçlerinden geçerek Avrupa ve Batı Asya’da Neandertaller, Batı Asya’da Homo Eractuslar, Endonezya’da Homo Soloensis ve Homo Floresinensisler (Cüce Irk), Sibirya’da Homo Denissovalar, Avrupa ve Asya’da farklı evrim türleri sonrası Homo Rudolfensis, Homo Ergaster ve günümüz insanı olan Homo Sapiensler olarak türlere ayrıldı.
Dünya’nın farklı bölgelerine yayılan farklı türden insan farklı evrim süreçleri sebebiyle birbirlerinden farklı yeteneklere sahipti, Rudolfensis’ler çalışkan, Neandertaller güçlü, Floresinensisler cüce ve Sapiensler diğerlerine göre yüksek derecede sosyaldi.
Etik olarak kabul edilmese bile sosyallik becerisinin en büyük göstergesi dedikodu yapmaktır. Homo türleri içinde farklı türden seslerle dedikodu becerisine sahip olan sapiensler kurdukları sıkı iletişim sayesinde diğer türleri tuzağa düşürüp öldürmeyi başardı. Kimi zaman 40 kişilik kabileleri kimi zaman 5 kişilik aileleri tuzağa düşüren sapiens sonunda yer yüzünün tek hakimi olmayı başardı.
Homo Sapiens (Günümüz İnsanı) nın diğer türler üzerindeki üstünlüğü üzerine binlerce çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda tüm insan türlerinin maksimum 150 kişiye kadar birbirleriyle uyumlu bir iletişim kurabildiği, 150 kişiden sonra dağılmaların ve istikrarsızlığın başladığı görülmüştür, insan türleri içinde tek istisna sapienslere aittir ve bu istisna dedikodudur.
Yapılan araştırmalarda ve 30 bin yıllık bulgularda elde edilen sonuçlar sapienslerin en erken dönemlerde bile birbirleri hakkında dedikodu yaptıklarını göstermiştir, dedikodu; Sapienslerin birbirlerine güvenme, birliktelik kurma, ortak karar verme becerilerini geliştirmiş, diğer türlerin saldırılarına karşı tedbirli, kurnaz ve plancı hareket etmelerine imkan sağlamıştır. Dedikodudan doğan kazanımlar sayesinde türler arasında üstünlük sağlayan Homo Sapiensler günümüzde de bu yeteneği etkin biçimde kullanarak güven ilişkisini kontrol edilebilir noktada tutar.
Kaynak – Hayvanlardan Tanrılara Sapiens