Bilim

Dijital Metinde Adaptif Font Teknolojisi

Kişiselleştirilmiş yazı fontu dönemi başladı

Hangi dili konuşursanız konuşun yazılı bir metne dökmeniz gerekir. İnsanlık milyarlarca yıldır yazılı metinler konusunda kendini geliştirmektedir. Okunaklı olmak, daha doğru anlamı elde etmek ve uzun süre aynı anlamı koruyabilmek yazılı metinlerin değişmez özelliklerinden biridir.

Teknoloji geliştikçe yazılı metinlerin artık dijital metinlere dönüştüğünü kabullenmek gerekir, bir çok kaynak eskiden kağıtlara yazılırken artık ana kaynak olarak dijital depolama araçları kullanılıyor, kopyalamak isteyen çıktısını alıyor ve asıl kaynak orijinalliğini koruyor, bir çok insan çok sayıda eseri dijital kaynaktan okuyor ve saklıyor.

Bir çok şirket ve işletme dijital metinler üzerinden gündelik iş süreçlerini yönetiyor. İnsanların dijital metinleri okuma oranı kağıt veya farklı nesnelere basılmış metinleri okuma oranının çok çok üstünde.

Durum böyle olunca bilim insanları dijital metinler için yeni bir teknoloji üzerinde çalışma başlattı, yazının okunma hızı, okurken anlama hızı ve akılda kalıcılık üzerine yapılan çalışmalarda dijital metinlerin okuyucunun hızına ve okuma şekline göre değişiklik göstermesi gerekliliği ortaya çıktı.

Yani bilim insanlarına göre bir metin okuyucunun okuma şekli, okuma hızı ve okuma sıklığına göre farklı şekillere, farklı renklere ve font sıklığına sahip olursa o metin hem daha hızlı okunabilir, hem daha akılda kalıcı olabilir hem de daha çok insana ulaşabilir.

Bu çıkarımdan yola çıkan Darmstadt Teknik Üniversitesi Bilişsel Bilim Merkezi adaptifont olarak adlandırdıkları yeni bir dijital yazı stili yarattı.

Bu yazı stili belirli bir tarza sahip değil. Başlangıçta okuyucunun belirlediği bir stil ile başlayan font okuyucu okumaya devam ederken okuyucunun isteklerine göre şekil değiştirebiliyor, ekrana bakış açısı, okuma ortamı, okuma hızı, okuma şekli, tekrar oranları gibi verileri değerlendiren yapay zeka metni okuyucuya göre değiştiriyor. Okuyucu okuma esnasında bu değişimi fark edemiyor ama okumaya başlarken kullandığı font ile okuma sonrası elde ettiği font fark edilir derecede farklılık oluşturuyor.

Bilim insanlarına göre kısa zamanda telefonlardan bilgisayarlara, uzak eğitimden ofis ortamına kadar dijital metinlerin kullanıldığı her alanda adaptif font teknolojisi yaygınlaşacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu