Bilim

DNA ve Yüz Hatları

DNA DA YÜZ HATLARINA ŞEKİL VEREN BÖLGELER TESPİT EDİLDİ

Altın Oran Kuralının hakim olduğu insan yüz hatlarının genlerle de desteklendiği biliniyordu ama bu genleri bulma fikri uzun zamandır elle tutulur bir sonuca ulaşmamıştı . Birbirlerine benzese bile yüz hatları , mimik gülme ve bakış farklılıklarıyla her insanın kendine has duruşu vardır. Bu duruşu inceleme altına alan Belçika Leuven Üniversitesi bilim insanları ABD’deki Pittsburgh, Stanford ve Penn State Üniversiteleri araştırmacılarıyla bir araya gelerek DNA da insan yüzünün hatlarını belirleyen farklılıklar tespit etti. 15 Farklı bölgeden toplanan örneklerdeki DNA larda yüz hatlarının farklılaşmasını sağlayan farklı DNA dizilimleri tespit edildi. Yüz hatlarına tam olarak hangi değişikliğin nasıl etki ettiği henüz belirlenememişse de en az 15 dizilimin yüz hatlarını etkilediği belirlendi.

Araştırmacılar dış görünüş ile ilgili DNA çalışmalarının yıllardır yapıldığını belirtirken bu kapsamda bir çalışmanın ilk defa yürütüldüğünü , zamanla yüz hatlarına şekil veren DNA farklılıklarının haritalandırılacağını söylüyor . Araştırmada görev alan Seth Weinberg, bu işin samanlıkta iğne aramaya benzediğini söylüyor: “Eskiden bilimciler önce belirli özellikleri seçerdi; gözler arasındaki uzaklık ya da ağız genişliği gibi. Sonra da bu özellik ile bir sürü gen arasında bağlantı ararlardı. Bu sayede çok sayıda genin kimlik tespiti yapıldı ama elbette sonuçlar sınırlıydı, çünkü az sayıda özellik seçilip sınanmıştı.” ifadelerini kullandı.

Ayrıntıları Nature Genetics de yayınlanan çalışma için Peter Claes (KU Leuven)  “Bir kafatasında sadece yumuşak doku ve kıkırdaktan oluşan burun izleri yoktur. Bu nedenle, adli tıp bilim adamları kafatasına dayanılarak bir yüzü yeniden yapılandırmak isterken, burun ana engeldir. Sözlerini kullanırken Mark Shriver “Yarın DNA’ya dayanarak doğru ve eksiksiz bir yüzü tahmin edemeyiz. Yüzümüze şekil veren tüm genleri bilmeye bile yakın değiliz. Ayrıca, yaşımız, çevreniz ve yaşam tarzımızın yüzümüzün neye benzediğini de etkiliyor. “dedi.

Kaynak  ve ileri okuma ;


Peter Claes, Jasminen Roosenboom, Julie D. White, Tomek Swigut, Dzemila Sero, Jiarui Li, Myoung Keun Lee, Arslan Zaidi, Brooke C. Mattern, Corey Liebowitz, Laurel Pearson, Tomás González, Elizabeth J. Leslie, Jenna C. Carlson, Ekaterina Orlova, Paul Suetens, Dirk Vandermeulen, Eleanor Feingold, Mary L. Marazita, John R. Shaffer, Joanna Wysocka, Mark D. Shriver, Seth M. Weinberg. İnsan yüz şekline küresel-yerel genetik etkilerin genom çapında haritalandırılması . Nature Genetics , 2018; DOI:  10.1038 / s41588-018-0057-4

Resim:
Yüzün hiyerarşik spektrumlu kümelenmesi.
Kredi: Peter Claes ve ark.

> https://sciencebulletin.org/archives/20495.html.

> https://bilimfili.com/yuz-yapisinda-rol-oynayan-15-yeni-gen-belirlendi/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu