KENDİ KENDİNE DOKUNMA
Son zamanların en büyük kronik telefon sorunu olmayı başaran “dokunmatiğin kendiliğinden basması” hem çözümsüzlüğü hemde esrarengizliğiyle tarihe geçti .Arızanın nedenleri hakkında bol bol şehir efsanesi yaratılırken akılcı açıklamaların ve ihtimallerin bir arada bulunduğu kaynak bulmaksa zor. Bir çok markanın bazı modellerinde ortaya çıkan bu sorunun çözümü için olası ihtimalleri bu yazıda bulabilirsiniz.
Telefonunuzun ekranı siz istemediğiniz halde saçma sapan yerlere giriyorsa sorunun oluşabilmesi için olası ihtimaller şöyle;
- Dirençli sistem dokunmatik ekranlar
- Rezistif ve kapasitif teknolojiler kullanılarak yapılmış dokunmatik ekranlar dış etkenlerden etkilenirler . Yüzey drencine göre konum belirleyen ekranlarda bu sorunun olma şekli basittir. Çok hassas olan ekran üzerinde biriken vücut yağı ve ter siz ekrandan elinizi çekseniz dahi ekranda drenç noktası oluşturur. Dokunma pinlerini tarayan ekran entegresi 3 farklı dokunmaya kadar izin verir ama 4 ve üstü dokunmalarda devre dışı kalır . Ekran entegresinin düştüğü bu çıkmazdan kurtulmasının tek yolu ise görevini sonlandırıp yeniden başlatmaktır , yani bu telefonun ekran kilidini kapatıp açmak demektir
- Ekonomik mod uygulaması
- Telefonununuzu ekonomik modda kullanıyorsanız bu sorunu yaşayabilirsiniz. Telefonunuz enerji tasarrufu sağlayabilmek için ekran entegresinin gücünü azaltır . Buda ekran konum pinlerinin denetlenmesinde sorunlara yol açar. Daha önceki gibi yaşanan aksaklıktan kurtulmanın tek yolu taramayı yeniden başlatmaktır.
- Telefonun sert zemine düşürülmesi
- Telefonunuzu sert bir zemine düşürdüyseniz bu sorunu yaşayabilirsiniz. Telefonunuz düştüğünde kırılmadı diye sevinmeyin . Telefon ekranları katlar şeklinde oluşturulur , bu katlardan 3 tanesi dokunma işleminin denetlenmesi için kullanılır . Telefon sert zemine düştüğünde üst üste milimetrik düzeyde yerleştirilen katlar birbirlerine olması gerektiğinden daha fazla yaklaşacak ve istem dışı dokunmalara sebep olacaktır.
- Telefonunuza kurduğunuz Rom’lar
- Telefonlarda rom değişikliği yapmak genelde olumsuz sonuçlar doğurur . Telefonu tasarlayan mühendistler bile gelecek güncellemeler konusunda kaygılıyken birşey olmaz diyip farklı bir rom (beta) atarsanız bu tür sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Orjinal rom un ekran entegresi ile uyumu sizin sonradan attığınız rom ile aynı olmayacaktır .
- Telefonda Birden fazla senkronizasyona ihtiyaç duyan uygulama bulundurmak
- Eğer telefonunuzda birden fazla mail hesabı , google hesabı ve sosyal medya hesabını senkronize halde kullanıyorsanız bu sorunu yaşayabilirsiniz. Yeni nesil telefonların işlemcileri bilgisayar işlemcileri gibi iş paylaşımı yapabilir. Yapılan iş paylaşımı orantısız olduğunda düzgün yürümesi gereken ekran odaklama pin taraması engellenir ve aksaklıklar ortaya çıkar . Yaşanacak en ufak aksaklık ekran entegresinin yeniden başlatılması mecburiyetini doğuracaktır.
- Telefonunuzun ekranının esnemesi
- Telefonunuzu arka cebinizde kullanıyorsanız bu sorunu yaşayabilirsiniz . Telefon ekranının esnemesi panellerin birbirine olan uzaklığını etkileyeceği için dokunma dokunma drencini ve anahtarlamayı da olumsuz etkileyecektir.
- Telefonunuzun nem ve buhara maaruz kalması
- Telefonunuzu nem ve buharlı ortamlarda kullandığınızda bu sorunu yaşayabilirsiniz. Nem ve buhar telefonunuzun dokunma panelleri arasındaki drenci etkileyeceği için dokunma hatalarına sebep olabilir
- ÖNERİLER :
- Telefonunuzun ekranını temizleyin , ekran yağlı ve nemli olmasın.
- Telefonunuzu enerji modundaysa enerji modundan çıkarın , değilse enerji moduna alın.
- Telefonunuza servisinde ve ya güvendiğiniz bir telefoncuda orjinal ROM attırın . Orjinal rom telefonunuzun piyasaya çıktığı tarihte ilk çıkan romdur , mümkünde daha önce hiç format atılmamış aynı marka model bir telefonun karnel sürümünü not alıp o romu telefonunuza atın
- Telefonunuza data box üzerinden rom attıramıyorsanız telefonun kendi üzerinde alınmış backup unu “fabrika ayarlarına dön” menüsünden kullanın
- Telefonunuzun ekranında esneme ve fiziksel tepkimeleri gözlemlemek için “dokunuşu göster” özelliğini açın . Dokunuş gösterme ekranın aynı anda kaç noktaya dokunduğunu ve bu hataların ekranın neresinde yoğun olduğunu size gösterecektir.
- Telefonunuzun şarjını tamamen bitirin ve şarja koyun , telefona şarj en az %60 oluncaya kadar dokunmayın . Bu telefonunuzun pataryasındaki harmonikleri toparlayacak ve daha sağlıklı çalışma için ortam hazırlayacaktır.
- Telefonunuzun ekranına kırılmaz cam olarak adlandırılan ekran koruyucudan taktırın . Bu koruyucu ekran panellerini daha stabil tutacağı için ekran hatalarının önüne geçecektir.
- Telefonunuzun ekranına ekran filtresi attırın . Mat ekran filtresi ekran üzerinde birikecek ter ve vücut yağının ekran üzerinde yoğunlaşmasını engelleyecek ve dokunma hatalarını etkileyecektir.
- YORUM:
- Yaşanan dokunma sorunlarından ekran entegresini değiştirterek , orjinal rom attırarak , dokunmatik panel değiştirterek kurtulanlar mevcut. Tüm denelemerinize rağmen başarılı olamadıysanız en iyi yol telefonu değiştirmektir.
- Not: Yeni alacağınız telefonu almadan önce inceleyin , kronik arızaları olan telefonları internet ortamında ifşa eden onlarca site bulabilirsiniz.