Dünyada Kaç Robot Var ?
Boğaziçi Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu’nun düzenlediği Robotik konulu toplantıda robot sayıları hakkında çarpıcı rakamlar paylaşıldı.
Prof.Dr.Işıl Bozma “Dünyada ve Türkiye’de Robotik Alanında Yapılan Çalışmalarda Son Durum” üzerine katılımcılara bilgi verdi.
2015 yılında dünya üzerindeki robot sayısının 1.5 Milyon olduğunu belirten Bozma , bu sayının 2019 yılında 2.5 Milyona ulaştığını belirtti. Gelişmişlik düzeyinin 10 bin kişiye düşen robot sayısı ile ölçüldüğünü belirten Bozma, bu sayının Türkiye’de 12 , Asya genelinde 550 olduğunu belirtti. Ülkemizde 8 bin robotun endüstri faaliyetleri için kullanıldığını belirten Bozma, 10 – 15 yıl içinde sadece endüstri değil ev hayatında da robotların etkin kullanılacağını belirtti.
Toplantıda “Güncel Yumuşak Robot Uygulamaları” başlığı altında konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Evren Samur ise günümüzde silikon, kumaş, plastik kaplı robotların kullanılmaya başlandığını ve bu sürecin çok hızlı ilerlediğini belirtti. H2020 adında yürüttükleri proje ile yumuşak robot uygulamalarında yer aldıklarını belirten Samur, endüstri robotlarının hantal ve sınırlı kullanımlarının gelecekte esnek ve opsiyonel kullanıma döneceğini belirtti.
“Esnek Üretim ve Akıllı Manüplasyon Robotları” konulu konuşmasıyla toplantıyı sonlandıran Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Emre Uğur Imagine projesi başta olmak üzere üniversite bünyesinde yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi.Toplantının ‘’Robotik ürünler’’ başlığında ise Tolga Cankurt (HKTM), Dr. Ali Ufuk Peker (Adastec) ve Sinan Kuşdoğan (SK Robotik) endüstri tarafındaki uygulamaları ele aldılar.
Ülkemizin robotik kodlama ve robotik sistemlerin inşası için düzenlediği bu tür toplantı ve eğitim faaliyetlerinin sıklaşmasını ve robot sistemlerinde önde ülkelerden olmayı hedefleyen araştırmacılar bu konuda gerekli beceri ve imkana sahip olduklarını belirtti.
Toplantıda gündeme gelen robot sayılarının ardından dünyada kullanılan endüstriyel robot sayıları merak konusu oldu. Yapılan incelemede endüstriyel robotların hala liderliği koruduğu belli oldu.