Bilim

Dünya’nın 2,14 katı Ötegezegen Keşfedildi

59,5 ışık yılı uzakta Ötegezegen Keşfedildi

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) öte gezegen keşif uydusu TESS Dünya’ya 59,5 ışık yılı uzakta Ötegezegen Keşfetti. “Pi Mensae c” adı verilen “süper-Dünya” kategorisindeki gezegenin çapının Dünya’nın 2,14 katı, kütlesinin ise Dünya’nın 4,82 katı olduğu bildirildi . Pi Mensae c’nin yörüngesindeki yıldıza, Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’den 50 kat daha yakın olduğu belirtilirken gezegenin büyük ölçüde sudan oluştuğuna dair işaretler var . ABD’nin Massachusetts Teknoloji Üniversitesinden (MIT) gökbilimci Chelsea Huang, “Muhtemelen ortasında kaya bir çekirdek ve çevresinde hidrojen ile helyumdan oluşan bir atmosfer var. Yörüngesindeki yıldıza yakınlığı göz önüne alındığından yoğun radyasyon nedeniyle suyun sürekli buharlaşma halinde olduğunu tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“The Astrophysical Journal Letters” dergisi , Space.com haber sitesi buluşu manşetlerine taşırken TESS, öte-gezegenleri “geçiş” denilen bir konumda tespit etmek için çalışmalarına devam ediyor. “Geçiş”, bir öte-gezegenin yörüngesindeki yıldızın önünden geçtiği anı tanımlıyor. Bilim adamları bu anda yıldızın kameralara yansıyan parlaklığında oluşan azalmayı gözleyerek, ışığın salım ve emilme miktarlarını ölçerek söz konusu gezegenlerin kütlesini, öz kütlesini ve atmosfer kompozisyonunu belirleyebiliyor.

Dünya’dan çok büyük , Dünya’ya çok uzak bu ötegezegenler keşfedildikçe uzay aleminin uçsuz bucaksız yapısı hakkında insanoğlu çok kısıtlı bilgilerine yenilerini ekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu