OtomotivTeknoloji

Dünyanın İlk Otonom Yük Treni

Temmuz 2018’de Rio Tinto atarafından batı Avustralya’daki Pilbara bölgesinde üretilen otonom tren dünyanın en büyük robotu ünvanını aldı. Tinto’nun Tom Price’daki madencilik operasyonlarından Cape Lambert limanına 280 kilometre yol kateden tren 28 bin ton demir taşıdı. AutoHaul adı verilen tren Rio Tinto’nun Operasyon Merkezi’nden 1.500 kilometre daha uzakta bulunan operatörler tarafından uzaktan izlendi.

Perth’deki Operasyon Merkezi’ndeki AutoHaul ekibi, teknolojiyi geliştiriyor ve binlerce saatlik test yapıyor. AutoHaul 2019 yılı sonunda diğer maden ocaklarında da kullanılabilecek kadar güvenli hale gelmesi ve diğer ocaklarda da kullanılmaya başlaması planlanıyor.

AutoHaul ™ projesinin ana mühendisi Lido Costa, trenin gerçekten dev bir otonom robot olduğunu belirtiyor. Yük taşırken kendi kararlarını kendi alan robot hakkında açıklamalarda bulunan Costa yaptığı açıklamada “Rotayı belirleyen Perth’deki Operasyon Merkezinde (Pilbara’ya 1,500 kilometre mesafede) bir tren kontrolörü var. Bu kontrolör artık sadece bilgisayarları çalıştırıyor. Geriye kalan işleri AutoHaul hallediyor . Bilgisayar ağı, trenin hız sınırına uyduğundan, diğer trenlere olan mesafesine , yükün durumundan yolculuğun ne kadar kaldığına kadar tüm bilgilerin anlık izlenmesini sağlıyor .

İnsanları bu otonom araçtan korumak için de yüzlerce önlem yine tren tarafından alınıyor . Tekerlerden birinin arıza sinyali vermesi durumunda tren güvenli biçimde durarak hat üzerindeki diğer trenlere haber verecek ve tüm hat duracak . Arıza için ekibe otomatik arıza bilgisi gönderilecek ve arıza giderilene kadar gerekli tedbirler alınacak. Aynı şekilde yük taşıma esnasında bir rayın yada köprünün esnediği tepit edilirse yolculuk güvenli bölgeye kadar devam ettirilip durdurulacak” ifadelerini kullandı.

Manel kontrol edilen trenlere göre otonom trenlerin en büyük avantajının verimlilik olduğunu belirten ekip mevcut sistemde trenlerin hiç olmazsa vardiya değişimlerinde muhakkak durmak zorunda olduğunu belirtiyor. İnsanların ne kadar dikkatli araç kullanırsa kullansın bir sistem tarafından izlenen otonom araçlar kadar keskin kararlar almayacağı veya önemli uyarıları es geçmesi ihtimalinin geri dönülmesi güç sorunlara sebep olduğunu belirten araştırmacılar otonom araçlarda bu durumun yaşanmayacağını dolayısıyla verimin artacağını savunuyor. Ne zaman bakıma girmesi gerektiğini bile haber verebilecek bir sistemin vardiyayı bitirmekten başka düşüncesi olmayan tembel bir operatörden daha güvenli olacağını savunan ekip bu araçların insanların güvenlikleri için de çok önemli olduğunu savunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu