Dünyanın sonu geliyor diyorlarsa, sana gevrek satmak istiyorlardır
Dünyanın sonu geliyor diyorlarsa, sana gevrek satmak istiyorlardır. ama paniğe gerek yok diyorlarsa durum ciddi demektir. Sabredin… sabredin, elimden geldiğince süratli geliyorum.
-Yardım edebilir miyim?
-Şehvetle doğan toprağa döner.
Efendim anlayamadım?
-Günahla doğan, bana döner.
Bu satırlar aslında Stephen King’in Yüzyılın Fırtınası isimli kitabından alıntıdır ama Türk gençlerinin %90 ı kitaptan değil Sagopa Kajmer’in Skitlerinden bilir.
Şu aralar pek anlamlı gelen bu sözleri tekrar tekrar okuduğunuzda / dinlediğinizde tüm resmi makamların paniğe gerek olmadığını söylediğini göreceksiniz. Bu ciddi bir sıkıntının varlığının ilk işaretidir. İnsanların panik yaparak infial yaratmasından korkulacak kadar kritik bir durum.
Öyle ki; Elle tutulmayan, gözle görülmeyen ama gözlerden, ağızdan ve burundan vücuda enfekte olan bir virüs binlerce insanı yavaş yavaş öldürebilir. Bunu yaparken futuristik ileri teknoloji ürünler, bilim ve modern tıp çaresiz kalır. Akılcı yöntemleri hayata geçiren toplumların az denecek zayitla attlattığı Korona Covid – 19 Pandemisi insanlara doğanın ve yaratıcının gücünü gösterirken aslında bir arpa boyu yol alınamadına işaret eder.
Virüsün yayıldığı günden beri bencil hareketler, dikkatsiz davranışlar ve umursamaz tavırlar sergileyen toplumlar uzun yıllardır görülmemiş zarara uğrarken tedbiri elden bırakmayan toplumlar en az zararla bu krizi atlatıyor. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin’de yaşanan ölüm sayısı ile İtalya karşılaştırıldığında önlemlerin ne kadar yararlı olduğu ortaya çıkıyor.
Şu günlerde ülkemizde yükseliş trendi gösteren Korona virüsünün yaşam döngüsünü tamamlaması için ortalama 2 ay kadar bir süreye ihtiyaç var. Bu süre zarfında insanların arttırılmış sosyal yalnızlık yaşaması ölüm ve vaka oranlarını azaltacak. Ülkemizdeki sağlık kuruluşlarının müdahale oranını olumsuz etkilemeyecek düzeyde bir tepe noktası için tüm bireylerin üzerine düşeni yapması devletin koyduğu kanunlara harfiyen uyması gerekiyor. Sağlık için alınan tedbirlere kulak asanların gelecekte sevdikleri ile de sınanabileceği akıldan çıkarılmamalı.
Ülkece birlikte sağlıklı bir hayata devam edebilmek için aile olmalı ve birbirimizi korumalıyız. Gen yapısında kalıcı hasara sebep olan bu virüsün enfekte oranını düşük tutmak gelecek yıllarda yaşanacak krizlerde de toplum sağlığı açısından önemli.