Bilim

Duyum ikiliği nedir ? İnsan beyninde nasıl bir etki yaratır ?

DUYUM İKİLİĞİ ZANNEDİLDİĞİNDEN DAHA KARMAŞIK

Londra Üniversitesinde yapılan yeni araştırmaya göre insan, var olan , yani bilimsel olarak bilinen duyum ikiliğinden daha fazlasına sahip. Duyum ikiliği insan beyninin tanımlayamadığı duyumları ses , koku ve renklerle tanımlaması olarak özetlenir. Örneğin çekiç dendiğinde bir çok insanın aklına kırmızı çekiç gelir. Ya da kırmızı dendiğinde genellikle herhangi bir koku akla gelir. Kokuların bazı olayları ve anıları hatırlatmaya yardımcı olmasındaki sır da budur.

Bilim insanları kokuların veya beyin tarafından duıyu olarak netleştirilemeyen durumların sesler , kokular ve renklerle tamamlandığını biliyordu fakat bir duyusal hareket için insan beyni tarafından otomatik olarak sesler yaratyıldığının farkında değildi. Algısal sinirbilimci ve baş araştırmacı Elliot Freeman’ın Guardian gazetesine verdiği mülakatta insan beyninin henüz tanımlanamamış yüzlerce farklı duyum ikiliğinden faydalandığı belirtildi.

Yani insan sesini duymadığı halde son sürat dönen bir fan için beyninden sesler üretiyor, aslında sesli ikazı olmayan mors alfabesi gibi periyotlarda seyreden eylemleri sesler ve renklerle destekliyor.

Aşağıda duyum ikiliği olan ve olmayan insanlara hareketlerin ve renklerin nasıl görüneceği gösterilmiş. Bu videoda insanların kimi hareketlerin başlangıç periyotlarını farklı noktadan başlatıyor. Kimisi ise hareketler için beyninden sesler yaratıyor ve periyotları yarattıkları bu seslerle belirliyor.

Duyma-hareket duyum ikiliği olarak da adnlandırılabilecek bu durum insanların hareketli nesnelerle bağ kurmalarına yardımcı olmanın yanında nesne ile telepatik bir etkileşim yaratıyor. Bir arabanın lastikleri insanla herhangi bir haberleşme içerisinde değilken bile yol tutuşunun insan tarafından hissedilebiliyor olması duyum ikiliğinin özelliklerinden biri.

Freeman’a göre “Bu ‘duyma-hareket’ olgusunun, diğer duyum ikilikleriyle karşılaştırıldığında çok daha yaygın gibi göründüğü bulgusu, ses ile görüş arasındaki doğal bağlantının gücü yüzünden meydana geliyor olabilir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu