OtomotivTeknoloji

Elektrikli Uçan Taksi Test Edildi

Bir zamanlar Space X kurucusu Elon Musk “Elektrikli otomobilleri yaptık,hedefimiz elektrikli uçaklar” dediğinde dev otomobil şirketlerinin hepsi “hadi canım” vari geri dönüşler yapmıştı. Yıllar geçti ve azim kazandı. Elon Musk dünyanın en başarılı elektrikli otomobilini geliştirdi. Musk’un elde ettiği başarı aslında elektrikli bir otomobil yapmak değildi. Özenle seçilmiş mühendisler ordusuyla bir otomobili biyolojik yakıtlar kadar güç elde edebilecek elektrik bataryaları ile buluşturmaktı. Uzun uğraşlar sonunda elde edilen pil ve elektrik motorlarının bir otomobili biyolojik motorlar kadar , hatta onlardan daha başarılı bir şekilde götürebileceği anlaşıldı. Geriye kalan mekanik aksam ve şase sorununu da zor günler geçirerek atlatan Musk Tesla serisini piyasaya salarken “zengin çocuklarına pahalı oyuncaklar üreteceğiz” mottosuyla dünyanın en başarılı elektrikli otomobillerini üretmenin gururunu yaşadı.

O günlerde elektrik motorları ve bataryaların sadece kara araçlarında kullanılabileceğine inanan girişimci sayısı neredeyse %99 du geriye kalan %1 lik kesim Musk ve onun gibi düşünen çılgın girişimcilerdi.

Elektrik bataryalarının hava araçlarında da kullanılabileceğine inanan bu sınırlı kitle geleceğin elektrikli uçan taksilerine de ilham verdi. Yıllar ilerledi ve gerçekten de elektrikli uçan araçların yapılabileceğine olan inanç arttı. Önce drone araçları sonra İHA lar ve ardından SİHA’lar elektrikli hava araçları arasında yerini aldı. Öyle bir akımdı ki artık tarımsal ilaçlamadan, tapu kadastro işlerine kadar elektrikli uçan araçlar hayatımızın bir parçası oldu.

Bu gelişmeyi bir adım ileri götürüp uçan araçları üretmeyi kafaya takan Alman start-up Lilium tarafından yeni bir “uçan taksi” tanıtıldı.Elektrikli jet destekli beş koltuklu uçak maksimum hızda 1 saat yolculuk yapabiliyor. Tek kalkışta 300 Km menzile sahip olan elektrikli uçan araç ilk testlerine 2017 yılında başladı. 2017 yılında düşme riskine karşı uzaktan kumanda ile test edilen araç geçtiğimiz gün gerçek yolcu ile test edildi.

2015 yılında kurulduğundan bu yana yatırımda 100 milyon avronun (87 milyon pound) üzerinde bir yatırım yapan firma, 2025 yılına kadar birden fazla şehirde Uber tarzı, uygulama tabanlı hava taksisi hizmeti sunmayı hedefliyor .

Lilium, örneğin JFK havaalanından Manhattan’a yapılan şehirlerarası bir yolculukm için kişi başı 70 $ (55 £) gibi bir fiyatla hizmet verebilecek.

Lilium Kurucu ortak ve CEO’su Daniel Wiegand uçan taksi için yaptığı açıklamada “Kentsel hava hareketliliğini gerçeğe dönüştürmek için başka büyük bir adım atıyoruz. Lilium Jet’in kendisi çok güzel ve ilk defa gökyüzüne ulaştığını görmek bizi çok heyecanlandırdı. ” ifadelerini kullandı.

36 elektrikli jet motoru ile havalanan araç normal bir elektrikli otomobilden daha fazla güç harcıyor.Sabit kanat tasarımı sayesinde drone tarzı araçlardan daha az enerji harcayarak havalanabilen araç “herkesin istediği yerde, istedikleri zaman, istedikleri zaman uçabileceği bir dünya” sloganı ile üretildi.

Lilium Ticaret müdürü Remo Gerber, jetin helikopterin gürültüsünün yaklaşık% 20’sini yaptığını belireterek “Bunu insanların yaşadığı şehirlerde kullanabilirsin, tamamen elektrikle çalışıyor … Bu çok farklı.” ifadelerini kullandı.

Talep hizmetine dayalı bir uygulamaya yönelik tutkunun “her bahçeye iniş yapmak anlamına gelmeyeceğini” söyleyen Gerber, Dünyadaki düzenlemelerle çalışıyorsunuz, sahip oldukları toplu taşıma sistemlerine entegre olacaksınız. İnsanların nasıl yaşadığını, koridorları nasıl yarattığımızı ve sadece gökyüzünü bunlarla doldurmadıklarını düşünerek saygılı bir şekilde geliyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Kırsal arazilerin katledilmemesi için büyük bir avantaj olduğunu belirten Gerber “Güzel kırsallarını kesmek zorunda değilsiniz. Küçük bir kalkış pedine ihtiyacınız var ve tüm ülkeye bağlısınız. Bunu bina yolları veya bina tren hatları ile karşılaştırın, bu maliyetin bir kısmı. ” dedi .

Morgan Stanley analizine göre, 2040 yılına kadar uçan taksiler için pazar 1,5 milyon dolar değerinde olabilir ve başka bir eVTOLS ev sahibi – ya da elektrikli dikey kalkış ve iniş zanaatı – dünya çapında gelişiyor. Uber , bu yılın başlarında çok farklı görünen bir konsept model ortaya koyarken, Airbus özerk Vahana gemisini geliştiriyordu. Çinli dron üreticisi Ehang , VIP’leri 2018’de helikopter şeklindeki eVTOL’a taşıyacak kadar emindi.

Kaynak ;
https://www.theguardian.com/science/2019/may/16/electric-flying-taxi-prototype-unveiled-by-german-start-up

[instagram-feed]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu