Elektrik-Elektronik

Elektronik Şifreleme Güvenli mi?

İlk Sandık Toprak

İnsanlık, tüm yaşam boyunca değerli eşyalarını kilitli sandıklarda veya kimsenin ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmiştir. Toprağa küp küp gömülen altınlar, kalın duvarların taşlarının arasına gizlenen bölmeler, yüzlerce kilogram ağırlığındaki çelik kasalar ve daha niceleri değerli eşyaların saklanması için kullanılmıştır. Nitekim, hangi yöntemi tercih ederseniz edin tüm güvenliğiniz kilidin kalitesine bağlıdır.

Çağlar boyu gelişen kilit teknolojisi önce mekanik, daha sonra elektro mekanik, manyetik, elektronik, biomekanik, biometrik ve iris tarama olarak karşımıza çıktı. Bu teknolojilerden hangisinin en güvenli yöntem olduğu konusundaki tartışmalarda sürüp gitti. Bu yazıda bu teknolojilerin ve kilit kavramının güvenliği değerlendirilecektir.

En Basiti Mekanik

En başta belirtmek gerekir ki bu güvenlik yöntemlerinden en güvensizi mekanik kilit yöntemidir. Gelişen teknoloji sayesinde kilit göbekleri kırılmadan ve tahrip edilmeden görüntülenebilmekte, elde edilen görüntüler 3d printerler sayesinde kopyalanarak istenilen anahtar basılabilmektedir.

Mekanik kilitlerin açılması sebebiyle büyük kayıplar veren mülk sahipleri daha güvenli sistemlerin tasarlanması konusunda kilit üreticilerine baskı yapmış olmalı ki karşımıza sadece bugünün maksimum güvenlik düzeyi çıkmıştır. Günümüzde gerek banka kasaları gerek özel kasalar hem mekanik hem elektronik sistemlerle korunmaktadır. Bu koruma mal sahibini güvende hissettirmenin yanı sıra zararların da önüne geçmektedir. Peki elektronik ve mekanik güvenlik yeterli midir ?

Elektronik ve mekanik yeterli değil

Maalesef günümüzde elektronik ve mekanik güvenlik yeterli değildir. Geleneksel yöntemlerle bile çözülebilen mekanik tasarımlar, temel elektronik ve temel yazılım bilgisi ile çözülebilen elektronik güvenlik sistemleri orta düzey güvenliği ancak sağlamaktadır. Güvenlik düzeyini arttırmak için bir çok uygulamada duyduğunuz uçtan uca şifreleme sistemi geliştirilmiştir.

Uçtan uca şifrelemede kilit ve anahtar arasındaki haberleşme verileri ayrı ayrı şifrelenir ve her bağlantı denemesinde bu şifre kombinasyonu değiştirilir. Elbette tüm kilit sistemlerini devre dışı bırakabilecek bir mantık dizilim bulunmaktadır fakat bu güvenlik türü çözülmesi en çok zaman alan sistemlerden biridir. Uçtan uca sistemlerde genellikle kilit ile anahtar arasında bir doğrulama anahtarı oluşturulur, yani sistem dolaylı yoldan iki anahtara sahiptir, birincisi elinizde bulunan mekanik veya dijital anahtar diğeri de o anahtarın görevini yapabilmesi için konulmuş doğrulama kodudur.

Ultra yüksek güvenlik düzeyi

Uçtan uca doğrulamanın elektronik sistemlerle buluşturularak mekanik bir sistemi yönetmesi üst düzey güvenlik anlamına gelir. Ama bazı durumlarda üst düzey güvenlik te yeterli olmaya bilir. Bir sonraki adımda uçtan uca doğrulama sistemine bir de biometrik tarama verisi eklenerek ileri düzey güvenlik seviyesine çıkılır. İleri düzey güvenlikte belirlenen biometrik veri doğrulama veya start anahtarı olarak kullanılır. Kimyasal, uluslar arası sır, savaş ve muharebe verileri gibi hayati bilgilerde ileri düzey güvenlik te yeterli olmamaktadır. Bu tür sistemlerde ultra yüksek güvenlik düzeyi kullanılır ki bu sistemlerde hibrit güvenlik yöntemleri kullanılır. Yani, birinci katmanda elektronik – mekanik, ikinci katmanda ilk katmana entegre uçtan uca şifreleme, üçüncü katmanda biometrik tarama ve son katmanda iris onaylama kullanılır.

Güvenliğinizin mühim olduğu durumlarda hangi yöntemin kullanılabilir olduğuna dair bir fikriniz var artık.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu