İnternetTeknoloji

Evden Çalışmalarda Ses ve Performans Sorunu

11 Mart 2020 de hayatımıza giren ve etkisini sürdürmeye devam eden Covid- 19 çalışma hayatında da köklü değişimlere sebep oldu. Bilgisayar başında yapılabilecek tüm işlerin evden yapılması için harekete geçen şirketler BT alt yapılarını buna göre düzenledi ve personellerinin büyük kısmını evlere gönderdi.

Şirketler evden çalışma için üç metot üzerinde yoğunlaştı, bunlardan biri lokal bir kişisel bilgisayardan VPN aracılığı ile şirket bilgisayarına bağlanmak, diğeri VPN üzerinden doğrudan ilgili web sitelerine ulaşmak veya sanal bir bilgisayara bağlanmak oldu.

BT alt yapıları müsait olan şirketler VPN servislerini hızlıca hayata geçirerek personellerini şirket intranetleri ile buluşturabildi. Personel bir şekilde kurumsal networke ulaştı ama her sistemde olduğu gibi bu sistemde de bazı sorunlar ortaya çıktı.

Evden çalışan personellerin çoğunun ortak sorunu performans ve ses sorunu oldu. Elbette bu durum ekiplerin yöneticilerinin başını oldukça ağrıttı, sadece ekip yöneticileri değil şirketlerin müşterileri de bu sorunlardan nasibini aldı.

Durum böyle olunca her şirket bu sorunları ortadan kaldırmak için farklı yöntemler kullandı. Bazıları evden çalışan personellere teknik destek vermek üzere yeni ekipler kurarken bazıları evden çalışan personelin teknik yeterliliğini arttırmak üzere eğitim seminerleri düzenledi.

Evden çalışmayı huzurlu hale getirmenin en hızlı yönteminin sorunlara karşı inisiyatif alabilen bir yaklaşımdan geçtiğini fark eden işletmeler personellerini performans ve ses sorunlarına karşı eğitti, bu eğitimleri alanlar ofis huzurunda hatta daha huzurlu bir çalışma hayatına kavuşurken almayanlar bilgisayar başında ter dökmeye devam etti.

Bu yazı, çalıştığı şirket tarafından uzaktan çalışma modeli konusunda gerekli geribildirimi almamış personelleri doğrudan ilgilendirmektedir. Herkesin bildiği gibi evden çalışma modelinde olmazsa olmazlardan biri internettir. Evinde interneti olmayan çalışanlara şirket tarafından verilen Vodem veya VIN aygıtları çalışanın çevrim içi olması sağlanmış ama başka sorunları beraberinde getirmiştir.

İyi bir internet

Evden sağlıklı çalışabilmenin en önemli koşulu iyi bir internettir, evden çalışma için ön görülen minimum internet gereksinimi 31 milisaniye ping , en az 8 Mbps Download ve yine en az 1 Mbps upload tır. Türkiye’de kişisen internet kullanımında %80 internet servis sağlayıcısı tarafından gönderilen modemler kullanılmaktadır. Bu modemler kişisel amaçla üretildiği için kablosuz bağlantı teknolojisinde yeterli teknik altyapıya sahip değildir. Bu sebeple evden çalışan personellerin dikkat etmesi gereken ikinci önemli nokta interneti kablolu bağlantı ile kullanmaktır. Dilerseniz, aynı modemden hem kablolu hem de kablosuz hız testi yaparak aradaki farkı bizzat görebilirsiniz.

İyi interneti sağladığımız halde sorunlar devam ediyorsa işin içine biraz bilgisayar bilgisi katmamız gerekecektir. Şimdi sırayla yaşanabilecek sorunlara ve çözümlerine bakalım.

VPN siz çok iyi olan bağlantım VPN yaptığımda neden kötüleşiyor ?

Şirketinizin sizin için sunduğu VPN servisi ve güvenlik duvarı politikaları çok fazla kontrol gerçekleştirdiği için kişisel internetinizin kullanımında sorunlar yaşıyorsunuz. VPN bağlantısı yaptığınızda performans kaybı yaşıyorsanız şirketinizin BT uzmanları ile irtibata geçmeniz gerekir.

Benim sesim gidiyor ama kullanıcının sesini alamıyorum ?

Kullanıcının sesini alamamanız duruunda internetinizin download değerini kontrol etmelisiniz. Download değeri 8 Mbps nin altına düşüyorsa internet servis sağlayıcısı ile görüşerek hız arttırımı yaptırabilirsiniz, interneti şirket sağladıysa şirketin ilgili departmanı ile irtibata geçmeniz gerekir.

Kullanıcının sesi geliyor ama benim sesim gitmiyor ?

Kullanıcının sesi geliyor ama sizin sesiniz gitmiyorsa kulaklık ses ayarları kontrol edilmelidir, bu ayarlarda hiç bir sorun yok ise internet hız değerleri kontrol edilmelidir. İnternet hızında upload değeri 1.0 ın altına düşüyorsa kullanıcı sizin sesinizi duymakta zorlanacaktır.

Uzak bağlantı yaptığım ekrandaki mouse hareketleri çok yavaş?

İster sanal, ister RDP uzaktaki bir bilgisayarda mouse hareketleriniz yavaşlıyorsa upload değeriniz düşük demektir. İnternet servis sağlayıcınız ile görüşerek uplad değerini düzelttirmeniz gerekir, internet şirket tarafından sunulduysa şirketin ilgili departmanına bilgi vermeniz gerekir.

Gün içinde anlık kesintiler ve vpn kopmaları oluyor?

Gün içinde anlık kesintiler yaşıyorsanız veya vpn bağlantısı zaman zaman düşüyorsa internet servis sağlayıcınız iyi bir internet hizmeti sunmuyor olabilir veya evinizde bulunan modem, kablolama, elektrik alt yapısı sorunlu olabilir. Kesintilerin internet ile ilgili olup olmadığını anlamak için VPN bağlantısı yokken bilgisayarınızın başlat menüsüne CMD yazıp aratın, gelen komut istemi ekranında ping www.google.com.tr -t yazıp enter tuşuna basın. Karşınıza gelen ekranda sürekli devam eden ping sorgusu dönecektir. Bu sorguda time ve TTL değerlerinde gözle görünen yükseliş yaşanırsa sağlıklı internet kullanamadığınızı anlayabilirsiniz. Sorgu sırasında Time Out geliyorsa internetiniz kısa kısa kopmalar yaşıyor demektir ki bu süre uzadığında VPN bağlantınız da kopmaktadır.

Video konferans ve toplantılarda görüntü berbat ve bilgisayarım çok ısınıyor?

Evden çalışmalarda ofisteyken yapılan toplantılar Cisco Webex, Zoom , MS Teams , Skype , Google Meet ve benzeri uygulamalar üzerinden yapılmaktadır. Bu uygulamaların bir çoğunda uygulama arayüzünden erişilebilen ayarlar bölümü bulunmaktadır. Bu menüden ses ve görüntü kalitesini normale çekerseniz internetinizin daha az kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Webex gibi bazı uygulamalar görüntüyü 4K ve HD yayınlama kapasitesine sahiptir, kullandığınız bilgisayarın işlemcisi ve internet hizmetiniz bu görüntünün codec edilmesi için yeterli olmadığında toplantılar eziyet haline gelecektir. Ayarlardan ses ve görüntü kalitelerini düşürmek, mümkünse kamera açmadan toplantılara katılmak işinizi rahatlatacaktır.

Sürekli devam eden internete yavaşlık sorunu ?

Bu sorunu yaşayan kullanıcıların büyük bir kısmı interneti ortak kullanmaktadır, aynı ağda 5 ten fazla cihaza internet veren modemler belirli bir süre sonra yeterli kalitede internet sunamazlar, bu sebeple evden çalışıyorsanız mümkünse interneti sadece siz kullanmalısınız, eğer mümkün değilse bu sayı 5 i geçmemeli ve kullanıcılar siz çalışırken film, oyun , büyük veri indirme veya özellikle büyük veri gönderme girişiminde bulunmamalıdır.

Bu sorunu yaşayan kullanıcıların diğer büyük kısmı ise şirketlerin temin ettiği VIN ve Vodem gibi cihazlar üzerinden internet kullanan kullanıcılardır, eğer siz de şirketin temin ettiği cihazları kullanıyorsanız Vın ve Vodem cihazlarınızı USB üzerinden bilgisayara bağlayarak internet hızını arttırabilirsiniz, bulunduğunuz coğrafya konumu sebebiyle hücresel ağ kalitesi 4.5G altındaysa konumunuzu değiştirmekten başka çareniz kalmayacaktır.

Cep telefonumdan internete bağlanıyorum ama çok yavaş ?

Evden çalışmayı daha renkli hale getirmek isteyen bazı personeller laptoplarını yanlarına alıp istedikleri yerden çalışmayı planlamış olabilir, bu planın önemli parçası olan interneti cep telefonundna hotspot ile çözmek isteyen çalışanlar bu bağlantı türünün çok ta sağlıklı olmadığını teyit etmiş olacaklardır. Eğer siz de cep telefonunuzdan paylaştığınız internet ile çalışıyorsanız telefonunuzun USB internet paylaşım özelliğini açarak telefonu bilgisayara bağlamanız çalışma hayatınızı kolaylaştıracaktır.

İnternetim iyi ama uzak bağlantı yaptığım bilgisayar çok yavaş?

Bu durumda uzak bağlantı yaptığınız bilgisayarın performansını olumsuz etkileyecek noktalara odaklanmanız gerekecektir. Şirketiniz uzak bağlantıyı güvenli hale getirmek için Symantec , Cortex , Avast , Eset gibi Firewall güvenlik uygulamalarını şirket bilgisayarında çalıştırıyor olabilir. Bu uygulamalar şirket bilgisayarınızın CPU ve Ram kullanımlarını ciddi derecede etkilediği için uzaktaki bilgisayarın performansı düşecektir. Görevi yöneticisinden çalışan uygulamaları inceleyerek şirket bilgisayarınızı neyin yorduğunu tespit edebilir şirket BT uzmanı ile irtibata geçerek sorunu giderebilirsiniz.

Şirket bilgisayarım ile evdeki internete bağlansam bile bazı sitelere erişemiyorum?

Şirketiniz işletmeye ait bilgisayarların internet erişimini şirket internetindeki güvenlik kurallarına uygun hale getirmek için Andpoint and Forcepoint gibi güvenlik uygulamalarını VPN bağlıyken bilgisayarınıza otomatik olarak kurmuş olabilir. Bilgisayarınızın proxy yönetimini buna benzer bir uygulamanın yönetmiyor olduğundan emin olmalısınız, bu durumu sorgulamak üzere şirketinizin BT uzmanları ile irtibata geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu