Teknoloji

Facebook Sanal İbadet Mekanları Projesi Başladı

Sanal Dini Mekanlar

Eski arkadaşlarınızı bulmak, farklı insanlarla sosyalleşmek, gruplar oluşturmak, paylaşımlar, mesajlaşmalar, flörtleşmeler ve daha fazlası. Bunların hepsini yapabildiğiniz Facebook artık dini cemaatinizle buluşma mekanına da dönüşebiliyor. Adına ister sanal kilise veya cami isterseniz dergah deyin fark etmez.

Pandemi sebebiyle alışveriş mekanları kapanınca e-ticaret uçtu gitti, bir kısmı hariç çoğu işyeri işlerin e-ticaretten yürütülemeyeceğini düşünürken kendini e-ticaret entegrasyonlarında ve sanal mağazacılıkta buldu. Sonra bir baktılar ki iyiymiş, gecenin köründe bile sipariş gelebiliyor. Para kazanmanın saati olmaz neticede…

Okullar derseniz aynı, çat kapatılınca herkes oturdu dijital araçların başına, okul denilen şey yeri geldi tablet oldu yeri geldi televizyon. İş yerleri deseniz aynı, bilgisayarını kapan evin kuytu köşesine kuruldu.

E her şey uzaktan sanal olarak yapılıyor da inanç neden yapılmasın diyen Facebook yıllardır aklından geçen projeyi hayata geçirmek için en uygun zamanı değerlendirmeyi başardı. Yaklaşık 5 yıl önce Facebook kullanıcılarının ölümü durumunda hesaplarının miras bırakılması ve inanç kavramları üzerinde yaptığı çalışmaları genişleten Facebook sanal ibadet mekanları projesi başlattı.

Facebook Sanal İnanç

Geçen yıl pandemi sebebiyle dini ritüellerini yerine getiremeyen Atlanta’lı kilise papazı zor durumda kalınca Facebook hemen yardıma koştu. Papaz’a kilisenin fiziksel olarak inşaası tamamlanırken sanal ortamda faaliyetlerine devam edebilmesi için sanal kilisenin oluşturulabileceğini söyleyen Facebook inanç kavramını bir anda sanal ortama taşıdı. “Facebook ile kilisenin geleceğinin ne olacağını keşfediyoruz” diyen papaz durumu memnuniyetle karşılıyor.

Facebook Küresel İnanç Ortaklıkları Direktörü Nona Jones “insanlar kendini kötü hissettiklerinde facebook’a girip kendilerini umursayan bir grup insanla anında bağlantı kurabilecekler.” dedi.

Projeye göre kilise cemaati kiliseye gitmeden cemaatle buluşup sanal olarak inanç ritüellerini gerçekleştirebilecek. Ayrıca bu durum sadece Hristiyanlar için geçerli değil. Bölgesine göre her grup kendi inanç sistemine göre ibadet yerini oluşturup cemaatini oluşturabilecek. Bu durum ibadet yerlerine gitmeden cemaatle buluşmayı sağlarken dini ritüelleri de gerçekleştirebilme olanağı sunacak.

Şöyle düşünebilirsiniz, mesela islam dininde cemaatle farz olan namazlarda kişiler birbirlerinin omuzlarına sürtecek kadar yakın saf tutarlar, rivayete göre eğer saflar sıkı olmazsa şeytan kişilerin arasında dolaşır ve vesvese verir.

Kişilerin birbirinden uzak saf tutmalarını kim sağlayabilir ? Pandemi, işin içine sonunda ölüm olan pandemi girince rivayetlerin pek bir önemi kalmıyor. İnsnalar inançlarının emrettiği şeyleri hayatlarına tercih etmiyorlar. Kaldı ki inançların hiç biri de yaşamı tehlikeye atacak şeyleri emretmiyor. Bu durumu gören Facebook ne şiş yansın ne kebap diyip ortayı bulmuş durumda.

Trendyol’dan terlik, Yemek Sepetin’den yemek, Çiçek Sepeti‘nden çiçek, Sveti Stefan’dan Vaftiz Ayasofya’dan Yasin-i şerif alabileceğiz. Sanal cemaatleşme ve sanal inanç sistemi 21. yüz yıla hayırlı olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu