Ülkemiz diğer ülkelere göre çok daha şanslı çünkü üç tarafı denizlerle çevrili . Sınır komşusu olduğumuz Suriye ve Irak hariç İran , Yunanistan , Nahçıvan, Ermenistan , Bulgaristan , Gürcistan gibi ülkeler arasında yasadışı geçiş zor . Mülteci geçişini engellemek için ülkeler aralarında ya gerçek bir duvar çekiyor ya da güvenlik sistemiyle sınırları ayırıyor.
Avrupa ülkelerinde sınırlar asfalta çizilmiş bir çizgiden bile ibaret olabiliyor. Fiziksel duvar yerine geçişler güvenlik sistemleri ile yapılıyor. Ülkemizde İran dağlık bölgeler sebebiyle , Gürcistan yine coğrafi konumu sebebiyle mülteci hareketlerine imkan vermiyor. Bulgaristan bölgenin gelişmiş güvenlik önlemleri sebebiyle korunaklı bir durumda .
Aralarında fiziksel duvar olmayan ülkeleri birbirinden ayırmak için fiziksek duvara ihtiyaç olmayacak kadar başarılı güvenlik önlemlerinin alınması ülkelerin başlıca sorunlarından biri idi. CES 2019 teknoloji fuarında bu önlemlerden biri tanıtıldı.
Sistem fiziksel bir duvar olmadan hareket izleme ve tespit imkanı sunuyor. Lidar olarak adlandırılan sistem bir radyo frekansı yayılımı yaparak bu frekansın belirlenen sınır koridorunda gezmesi sağlanıyor. Gönderilen frekans sınır koridorunda bir engele takılırsa engelle karşılaştığı noktanın fiziksel bilgilerini ve konum bilgilerini anında izleme merkezine gönderiyor. Aralarında coğrafik engel veya fiziksel duvar olmayan ülkelerin sınır hareketlerini izlemesi için geliştirilen bu sistem Hindistan – Pakistan sınırında ve ABD’nin güney sınırlarının bir kısmında pilot olarak kullanılıyor. ABD ile Meksika sınırına kurulması düşünülen sistemin gelecekte diğer ülkelerde de kurulması bekleniyor.