Google Fikri Nasıl Ortaya Çıktı
Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan Google fikrinin nasıl ortaya çıktığı konusunda bir çok insan tahminlerde bulunmuş olabilir. Belki bazılarımız bir tartışma esnasında, bazılarımız bir proje geliştirme programı kapsamında ortaya çıktığını düşünebilir ama hiç biri değil. Google fikrinin ortaya çıkması ve dünyanın en prestijli şirketlerinden biri olması sanki “zamanı geldi artık insanların buna ihtiyacı var” dermişcesine gelişen olaylar zinciri. Google fikrinin ortaya çıkması ve olgunlaşmasını Google kurucu ortağı ve CEO’su Larry Page’in Google Nasıl Yönetilir adlı kitabından öğrenebiliriz.
305 sayfalık Google nasıl yönetilir adlı kitapta Google fikrinin nasıl ortaya çıktığı Google kurucusu Larry Page tarafından şöyle anlatılır;
Daha çocukken ileride ne yapacağımı düşünmeye başladığımda iki seçenekte karar kılmıştım; Ya profesör olacaktım ya da bir şirket kuracaktım. Hangi seçenek olursa olsun, bağımsız düşünebileceğim bir gelecek istiyordum. Hakim fikre boyun eğmek yerine, her açıdan durumu değerlendirip en baştan başlama hakkına sahip olmak istiyordum.
Eric ve Jonathan’ın bu kitapta anlattıkları gibi, Google’da yaptığımız her şeyde bu bağımsızlığı uygulamaya çalıştık. En büyük başarılarımızın da en berbat başarısızlıklarımızın da arkasında bu bağımsızlık yatıyor. Hatta Google’ı ortaya çıkaran şey de benim bu en baştan başlama hevesimdi. İnanıp inanmamak size kalmış ama doğru söylüyorum, her şey bir rüya ile başladı. Bir gece gördüğüm rüyanın ardından kalkıp düşündüm: Tüm Web’i imdirip sadece linkleri saklasak olur muydu? Hemen bir kalem aldım ve bununla ilgili detayları kağıda karalamaya başladım. O dönem bir arama motoru kurmak aklımın ucundan bile geçmiyordu. Sergey ile sayfaları bağlantılarına göre sıraladığımızda daha iyi arama sonuçları elde edebileceğimizi de çok sonradan farkettik. Gmail’de ilk başta bir hayaldi. Andy Rubin, 10 yıl kadar önce Android projesini başlattığında, insanlar mobil iletişim sektörünü açık kaynaklı bir işletim sistemi çevresinde kurmanın saçmalık olduğunu düşünmüştü.
Zaman geçtikçe, ekipleri yola çıkılan zamandaki gibi inançlı ve istekli tutmanın şaşırtıcı bir şekilde zor olduğunu öğrendim. Meğer çoğu insan, böyle yenilikçi bir düşünce yapısına uygun olarak eğitilmemiş. İnsanlar, fizik kurallarını inceleyip bir şeylerin mümkün olup olmadığını araştırmak yerine, çoğu şeyin imkansız olduğuna kendilerini inandırmışlar. Biz de tam olarak bu sebepden, Google’a özgür düşünceleri olan insanları alıp önlerine büyük hedefler koymak için bu kadar uğraştık. Doğru insanları işe alıp yeterince büyük hayaller kurarsanız, nihayetinde bu hayaller gerçekleşir. Öte yandan başarısız olsanız bile, muhtemelen o yolda çok önemli bir şey öğrenirsiniz.
Yine de bir çok şirketin, çok minik değişimlerle her zamanki rutinlerini bozmadan devam etmeyi sevdiği de doğru. Ancak değişimlerin evrim niteliğinde değil, devrim niteliğinde olduğu teknoloji dünyasında böyle yavaş ve küçük değişimlerle ilerlemek, zamanla sizi tedavülden kaldırır. Tam da bu sebeple geleceğe dair büyük bahisler oynamak için kendinizi zorlamalısınız. Bu yüzden, biz şuan çok uzak ihtimal gibi görünen kendi kendine giden otomobil ve balonla dünyaya internet götürme gibi fikirlere para harcıyoruz. Şuan hayal etmesi zor olsa da Google Maps projesine ilk başladığımız zaman, insanlar hedeflerimizin tüm dünyanın haritasını çıkarmak ve ardından her sokağı fotoğraflamak olduğunu duyunca bizimle dalga geçmişti. Yani geçmişten ders almak gerekirse, bugün insana “Hadi ordan canım!” dedirten fikirler, bir kaç yıl sonra normal görünmeye başlayabilir.
Google nasıl yönetilir / Sayfa 11 – 12 / Larry Page
Google Kelime Anlamı Nedir ?
Milton Sirotta tarafından bulunan ve 1’in yanına 100 tane sıfır konmasıyla olaşan sayıyı temsil eden kelimeye Googol denir. Google kelimesi Googol kelimesinden esinlenilerek internette sonsuza yakın arama sonuçları elde edilebileceği izlenimi oluştursun diye Google olarak konmuştur. Özetle kelime anlamı ucu bucağı olmayan arama sonuçları demektir.