Teknoloji

Gördüğünü tek seferde öğrenen robot geliştirildi

GÖRDÜĞÜNÜ ÖĞRENEN ROBOTLAR ÇOK YAKINDA

Önde gelen fizikçilerden bilim insanlarına herkes robotların yapay zeka ile desteklenerek insanlık için bir tehdit olduğunu öne sürdü. Bilim insanlarına katılanlar da oldu eleştirenler de. Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırmak için en son hadde kadar kullanılması gerektiğini savunan geliştiriciler ve bilim insanları robotların öğrenme yetilerini geliştirmek için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Günümüzde robotlar hareket edebilmek için bilgisayar aracılığı ile kodlanır ve robot kodlanan hareketlerin dışına çıkamaz. Bu sayede günde 600 araç üretebilen dev otomobil fabrikaları insanların otomobil ihtiyaçlarını karşılamak üzere yorulmak bilmeyen bir çalışma sergiliyor. 2017 yılında robotik sistemlerin yapay zeka ile yönetilmesi üzerine yoğun çalışmalar başlamıştı. Bill Gates ve fizikçi Stephan Hawking yapay zekanın kontrolden çıkabileceğini belirtmişse de çalışmalar devam etti ve robotlar yapay zekayı kullanmayı başladı.

Yapay Zeka Robotta Nasıl Kullanılıyor ?

Robotlar ilk aşamada asistan olarak öğrenmeyi kullandı . Robotik sistemler kendilerine yüklenen kısıtlı bir bilgiyi nasıl farklı varyasyonlarla kullanacağını öğrendi. Daha sonraki aşama ise mevcut bilgiyi arttırıp büyütülen bu datayı farklı varyasyonlar için kullanmak oldu. Öğrenme sistemleri ve algoritmalar üzerinde derin araştırmalar yapan bilim insanları robotların bir merkezden kodlanmadan kendi kendine öğrenerek hareket etmesi için yeni bir öğrenme algoritması geliştirdi. Bu algoritma robotun bir hareketi izleyerek öğrenmesini ve aynı hareketleri yapabilmesini sağladı.

Meta öğrenme algoritması ile imitasyon öğrenme algoritmasını birleştirip model agnostik meta öğrenme tekniğini geliştiren Berkeley Kaliforniya Üniversitesi bilim insanları robotların izledikleri hareketleri kusursuzca yapabilmelerine imkan sağladı. Bu teknik sayesinde gelecekte insan anatomisine uygun üretilecek robotlar insan hareketlerini öğrenerek bir insan gibi hareket edebilecek.

2050 veya daha kısa bir zamanda düşünsel faaliyetlerini geliştirerek insanlar gibi hareket eden robotların hayatımıza girmesi bekleniyor. Duygudan yoksun matematik verileriyle hareket eden bu robotların düşünme eylemlerini kötü yönde kullanmaları durumunda nasıl durdurulacakları konusunda yüzlerce tez üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu tezler Hawkin’in ve Gates’in uyardığı kontrolden çıkma tehtidine karşı önlemler almak için oldukça önemli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu