Teknoloji

Güneş Panellerinden %42,5 Verim Elde Edilebilir

Gökdelenler, görünür güneş pilleri sayesinde kısa sürede kendi enerjilerini üretebilir

East Lansing Michigan State University‘den Kimya mühendisi Joule Richard Lunt tarafından yönetilen bir araştırma ekibi gökdelenlerin kendi elektriklerini elde edebileceği saydam güneş paneli geliştirmek için yeni teknikler üzerinde çalıştığını açıkladı.

ABD’deki elektrik kullanımının% 75’ini ve enerji kullanımının% 40’ını tek başına üstlenen gökdelenlerin kendi enerjilerini üretmesi için yapılan çalışmada saydam güneş panelleri üretmek için perovskites adı verilen yeni bir opak güneş pili malzemesi kullanılıyor.

Geleneksel çoğu güneş hücresinde standart kristal silikon hücreler verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için şeffaflığı feda etmektedir. Bu sebebple güneş ışığındaki enerjinin sadece bir kısmı elektriğe dönüştürülebilir. En iyi silikon hücreler% 25’lik bir verime sahiptir. bu çalışmada perovskites adı verilen yeni bir opak güneş pili malzemesi sınıfının % 22’lik verime sahip olduğu belirtiliyor. En iyi silikonun %25 verimle çalıştığını belirten araştırmacılar perovskites’in verimini %0,5 oranında arttırmayı başardı. “Bu başarı %25 i geçmediği için nasıl değerli olabilir ki ?” diye sorabilirsiniz fakat perovskites ile üretilen güneş paneli tam saydam olduğu halde %22,5 verimle çalışabilmektedir.

Yeni güneş pencere teknolojileri, neredeyse tamamen görünmez ultraviyole (UV) veya kızılötesi ışığı emer. Bu, normalde sızan UV ve kızılötesi radyasyonu bloke ederken camın ısınmasına sebep olur.Enerji Laboratuarında güneş enerjisi uzmanı Wheeler, güç üretirken ısı kazanımını azaltarak, büyük bir ofis binasının kendi enerjisini üretmesi için “büyük umutlar var” diyor.

Geçen yıl, Nature Energy‘de Lunt ekibi tarafından yapılan bir çalışmada da organik yarı iletken metallerin ince film sandviçleri haline getirilmesi ile %5 lik bir verim elde etmişlerdi. Güneş enerjisini absorbe etmeden tam saydam panelde %22,5 ve ardından UV filtresinden elde edilen panelde %20 olmak üzere gelen güneş enerjisinin %42,5 inin enerjiye çevirmeyi planlayan araştırmacılar çalışmalarını tamamladığında normal bir evin çatısı o evin elektriğini karşılayabilecek kadar verimli bir enerji istasyonu haline gelebilecek.

Palo Alto, Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nde güneş camları ve perovskites uzmanı Michael McGehee, yarı saydam pencereleri saymıyor. Örneğin geçen yıl ABD Enerji Bakanlığı, yarı saydam organik güneş pili pencerelerini mükemmelleştirmek için Kaliforniya, Santa Barbara’daki Next Energy Technologies‘e 2.5 milyon dolar ödül verdi.

Şirket, gelen ışığın yarısını emen pencerelere sahip, görünür ışık dahil,% 7’lik verim elde etti. Bu onları berrak camla kıyaslandığında koyulaştırır, ancak belirli frekanslardan ziyade spektrumdan ışık absorbe ettikleri için, göze çarpmayan kırmızımsı veya kahverengimsi renk tonunu alamazlar. McGehee, “Görünen tüm spektrumda ışığın yaklaşık yarısını emen bir pencerenin harika görünür “demişti.

Bina pencelereleri , çatılar hatta gökdelen dış kaplamalarının gelecekte ciddi oranda enerji üretme potansiyeline sahip olması bekleniyor.

Kaynak -sciencemag

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu