Bilim

Güneş Sisteminin Dışından Bir Ziyaretçi

30 Ağustos 2019’da, Kırgız Nauchnij’deki MARGO gözlemevinde Gennady Borisov tarafından keşfedilen C / 2019 Q4 (Borisov) isimli kuyruklu yıldız bilim insanlarını heyecanlandırdı. Güneş sisteminin dışından geldiği düşünülen nesne NASA’nın Jet İtme Laboratuarında bulunan Scout sistemi tarafından güneş sisteminin dışından gelen bir nesne olarak tanımladı. Borisov olarak adlandırılan nesnenin detaylı incelenmesi için NASA’nın JPL’deki Yakın Dünya Nesne Çalışmaları Merkezi’nden Davide Farnocchia Avrupa Uzay Ajansı’nın Frascati’deki (Dünya) Yakın Nesne Koordinasyon Merkezi ile birlikte çalışmalar yürüttü.

Bilim insanları kuyruklu yıldızın kesin yörüngesini tahmin etmek ve güneş sistemimizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını veya galaksinin başka bir yerinden gelip gelmediğini belirlemek için NASA’nın sponsorluğundaki Cambridge, Minor Planet Center ile de iş birliği yaptı.Güneş’ten 260 milyon mil (420 milyon kilometre) uzaklıkta olan Borisov 8 Aralık 2019’da yaklaşık 190 milyon mil (300 milyon kilometre) mesafedeki en yakın noktasına veya periyoduna ulaşacak.

Araştırmacılardan Farnocchia, “Kuyruklu yıldızın geçerli hızı yüksektir, yaklaşık 93.000 mil [150.000 kph], ki bu, Güneş’i o mesafeden yuvarlayan nesnelerin tipik hızlarının oldukça üzerindedir” dedi. Bilim insanlarının yorumuna göre “Yüksek hız, yalnızca nesnenin muhtemelen güneş sistemimizin dışından kaynaklandığını değil, aynı zamanda ayrılacağını ve yıldızlararası uzaya geri döneceğini gösteriyor.”

C / 2019 Q4 kuyrukluyıldızı iç güneş sistemine doğru ilerlemekte ve 26 Ekim’de yukarıdan ekliptik düzlemle göreceli olarak 40 derecelik bir açıyla girecek. Güneşe yaklaştığı ve ısındığı için çevreleyen bir toz bulutu ve parçacıklar bulutu üreten Borisov profesyonel teleskoplarla görülebilir.

Araştırmacılardan Farnocchia “Nesne Aralık ortasında parlaklıkta zirveye ulaşacak ve Nisan 2020’ye kadar orta büyüklükteki teleskoplarla gözlenebilir olmaya devam edecek.Bundan sonra, yalnızca 2020 Ekimine kadar olan daha büyük profesyonel teleskoplarla gözlenebilir olacak.” dedi.

Karen Meech ve Hawaii Üniversitesi’ndeki ekibi tarafından yapılan gözlemlere göre kuyruklu yıldız çekirdeğinin çapı 2 ila 16 kilometre arasında. Gökbilimciler, kuyruklu yıldızın fiziksel özelliklerini (boyut, rotasyon vb.) Daha fazla karakterize etmek için gözlem toplamaya devam edecek ve ayrıca yörüngesini daha iyi tanımlamak için farklı teknolojiler de deneyecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu