Bilim

Güneş Sisteminin İlk Yabancı Ziyaretçisi Oumuamua

Güneş Sisteminin İlk Yabancı Ziyaretçisi

NASA tarafından yapılan gözlemlerde ilk defa yıldızlararası gök cismi güneş sistemimize girdi. Güneşe en fazla 9 Eylül 2017 tarihinde yaklaşan bu gök cismi Hawaii’den gözlemlendi. İlk gözlemlendiğinde dünyaya uzaklığı 30 milyon kilometre olan cisim güneş sistemine ilk olarak girdiğinde iç gezegenlerin bulunduğu kısma yöneldi. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’ın oluşturduğu bölgeye gelen bu gök cismi ardından da güneş sisteminden ayrılarak yoluna devam etti.

Bu cisim Güneş Sistemi’ne yıldızlararası ziyaret gerçekleştiren ilk cisim olarak kayıtlara geçti. İşte bu sebeple adı da Oumuamua olarak belirlendi. Bu isim Hawai dilinde uzaklardan ilk kez gelen haberci anlamına gelmektedir. Oldukça ilgi uyandıran bu cisim ardından Güneş Sistemi’ni terk etti.

Saniyede 44 Kilometre Hız

Güneş sistemi içerisine girerken dik bir açıyla gelen bu gök cisminin hızı yaklaşık olarak saniyede 25 kilometre olarak tespit edildi. İlk olarak Merkü2 yörüngesi içerisine giren bu gök cismi ardından Dünya’nın yörüngesinin altından geçiyor ve ardından da sistemden ayrılıyor.

Ayrılırken Pegasus Takım Yıldızı’na doğru ilerleyen bu gök cisminin hızı saniyede 44 kilometreye ulaştı. Yapılan incelemeler neticesinde ise cismin şeklinin silindir olduğu belirlendi. Bu gök cisminin boyutu ise yaklaşık bir şekilde tahmin edilmeye çalışıldı. Bu kapsamda boyutunun 30x30x180 metre olduğu tahmin ediliyor.

Bu gök cisminin keşfedilmesi ise dünyaya zarar verebilecek gök cisimlerinin gözlemlenmesi görevi sırasında meydana geldi. Dünya Yakını Cisim Çalışmaları Merkezi tarafından keşfedilen bu cisim başka bir yıldız sisteminden gelen ilk cisim olarak tarihe geçti. Üstelik gezegenlere de oldukça yakın geçen bu cismin kendi yörüngesinin ise eliptik olduğu belirlendi.

Uzay çalışmaları kapsamında keşfedilen bu gök cismi oldukça heyecan uyandırdı ve kayıtlara geçmeyi başardı. Bu gözlem ise Güneş Sistemi’nin aslında var olan diğer yıldız sistemleri arasında küçük bir sistem olduğunu da yeniden bizlere hatırlatmış oldu. Dünya dışında yaşam olup olmadığı konusu ise bizlerde her geçen gün daha da merak uyandırmaya devam etmektedir. Ulaşamadığımız birçok yıldızın olması ise bu sorunun cevabını öğrenmemizi hayli zorlaştırıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu