Güneş’e Yolculuk
İNSANLIK DÜNYA’DAN GÜNEŞE HABERCİ GÖNDERDİ
60 yıldır planlan güneş yolculuğu Parker ile başladı. Güneş sisteminin farklı gezegenlerine yüzlerce uzay aracı gönderen insanlık güneş sisteminin merkezine hiç ulaşamamıştı. ABD nin Delta 4 Heavy reoketi 24 ton yük taşıyabiliyor ama bu yolculuk için 664 Kg lık Parker’i taşımak üzere fırlatıldı. 145 milyon kilometre yolculuk yapacak olan Parker güneş patlamalarının dünya ve diğer gezegenler üzerindeki etkilerini araştırmak üzere gönderildi.
Güneşe bu kadar yaklaşabilen ilk araç olan Parker Güneş Sondası enerji kaynayan patlayıcı bir gücü ve enerjisini öğrenmeye çalışıyor. Bir sürü küçük patlamalar gibi görünen güneş patlamaları aslında bir ülke büyüklüğünde . Bu patlamalar zaman zaman güneş fırtınalarına sebep olabiliyor. Yaşanan bu fırtınalardan biri 159 yıl önce yaşandı . 1 Eylül 1859 da İngiliz gök bilimci teleskopla güneşten yansıtılan ışığı çiziyordu , bir gün bu çizim yapılırken yuvarlak ışığın içinde bile parlak noktalar oluştuğunu gördü. Bu çizim insanık tarafından çizilen ilk güneş patlamasıydı.
Patlamadan 18 saat sonra dünyanın manyetik alanı bozuldu ve kuzey ışıkları Avusturya’dan bile görünmeye başladı. Telgraf telleri koptu ve elektrik santrallerinin şalt sahaları patladı. O gün insanlık güneş patlamalarının araştırılması gereken ciddi bir konu olduğunu farketti.
Aynı patlamanın günümüzde yaşanması durumunda internet , elektrik ve iletişimin kesileceğini söyleyen bilim insanları bu patlamalar olduğunda patlama dünyayı etkilemeden önce bizim gerekli önlemleri almamız gerek diyor. Bilim insnalarına göre güneşte yaşanan patlamaların dünyaya ulaşması için geçen zaman insanların gerekli tedbirleri alması için yeterli olabilir , bu zaman zarfında biz iletişim ve enerji kaynaklarımızı emniyetli bir şekilde durdurursak patlamanın dünya üzerindeki etkisi geçtiğinde yine emniyetli bir şekilde devreye alabiliriz . Parker güneş sondası bu tedbirleri alabilmemiz için güneşi izleyecek ve insanlığa haber verecek.