Güvenlik kameraları gece nasıl çekim yapar ?
GÜVENLİK KAMERA SİSTEMLERİ MERAK EDİLENLER
Geçmişte bir depo , iş yeri ve özel mülkün korunması için mülk sahipleri köpekler besler veya değerli malzeme çok ise bekçi tutarlardı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte köpek beslemek , bekçi tutmak , gece nöbetçisi bırakmak gibi maliyet gerektiren önlemler yerini güvenlik sistemlerine bıraktı. Yeni nesil güvenlik kamera sistemleri öyle gelişti ki bir insanın duyum hassasiyetinden daha hassas sesleri duyabilir , insanın fark edemeyeceği hareketleri fark edebilir duruma geldi. Pratikte parayı verip kurdurduğumuz güvenlik sistemlerinde herkesin merak ettiği bir kaç soruya cevap aradık ;
1- Güvenlik sistemleri hareketi nasıl algılar ?
Güvenlik sistemleri hareketi sisteme dahil edilen PIR sensörü vasıtası ile algılar. Pır sensörü önü düz veya tasarımına göre açısal fiber plastikle çevrili , üzerinde bir ışık işaretçisi bulunan plastik bir kafes görünümündedir . Görevi saniyede yüzlerce kez ortam taraması yapıp mekanda yer değişikliği olup olmadığını incelemektir. Pır sensörleri kurulu olduğu bölgeden mekana doğru infrared ışık sinyalleri gönderir , ortamdan geri gelen ışık şiddetini kaydeden sistem ikinci kez ışık gönderir ve daha önce hafızaya aldığı ışık şiddeti ile karşılaştırır . Işık şiddeti ilkinden az veya fazla ise pır sensörü “ortamda hareket var” uyarısı geçer. Pır sensörleri infrared ışığı infrared ledlerle gönderip fotodiyot ile ölçer. Ucuz ve işlevsel oldukları için neredeyse her güvenlik sisteminde bir adet bulunur. Pır sensörleri genellikla para kasasının bulunduğu yerler , giriş kapıları ve vezneleri görebilecek şekilde yerleştirilir ki gece ortamda bir hareket tespit edilirse hemen gerekli uyarı sistemi devreye girsin.
2- Güvenlik sistemi karanlıkta nasıl görüntü çeker ?
Güvenlik sistemleri gün ışığı varsa gün ışığından yararlanarak renkli çekim yapar . Işık şiddeti çekim yapamayacak kadar azaldığında kamera üzerinde bulunan fotodiyot kameraya tetikleme gönderir ve artık suni aydınlatma sisteminin devreye girmesi gerektiğini söyler. Bu komut geldiğinde kamera sistemi kamera üzerinde bulunan yüzlerce infrared e elektrik gönderir ve ledlerin yanmasını sağlar. Kamera sistemlerinde kullanılan aydınlatma lambaları kızılötesi ışınlar yaydığı için insan gözü bu ışığı görmez. Dalga boyu çok yüksek olan bu ışınları kamera ile görüntüleyebilirsiniz. Örneğin televizyon kumandanızın ucunda bulunan led , siz kumandanın düğmelerine bastığınızda yanar , böylece televizyon kanal değişmesi gerektiğini anlar , kumanda ledinin nasıl yandığını anlamak için telefon kamerasına tutarak düğmeye basabilirsiniz.
3 – Güvenlik kamerasının çektiği videolar ne kadar tutulur ?
Güvenlik sistemlerinin çektiği videolar kullanıcı talebine ve maddiyata göre değişebilir. Kullanıcı 1 yıllık video görüntülerini tutmak istiyorum dediğinde görüntüleri depolayabileceği bir storage ünitesine yatırım yapmalıdır. Güvenlik kameralarını yöneten cihazlara DVR veya NVR denir , gelişmiş yönetim sistemleri de mevcuttur fakat çalışma sistemleri temelde aynıdır. Görüntüyü çek , depolama biriminde depola , belirlenen periyotta eskigörüntüyü part part silerek yeni görüntüleri kaydet. Güvenlik sistemlerinde kaydetme periyodu küçük işletmelerde 6 gün , büyük işletmelerde 1 yıl , 3.Şahsın bilgisinin tutulduğu , bilgi güvenliği kanunlarının uygulandığı yerlerde 5 yıl olarak bilinir. Bu süre iç tüzüğe , kanuna ve ihtiyaca göre değişebilir.