GenelTeknoloji

Hibrit Bulut Nedir?

Koronavirüs krizi sebebiyle bir çok şirket evde çalışma modeline geçti. İş yapış şeklinde yaşanan bu radikal değişiklik işletmelerin ihtiyaçlarını ve önceliklerini değiştirdi. Personelin evden çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan teknoloji altyapısı bazı şirketlerde zaten vardı ve geçiş hızlıca yapılabildi. Bazı işletmeler ise tam anlamıyla hazırlıksız yakalandı.

İşletme modellerinde dijitalleşme kavramına önem vermeyen şirketlerin bir kısmı yatırımlarını kullanarak dijitalleşme konusunda başlangıç yaptı, dijitalleşmeye yeni başlayan şirketleri çalışma modeline hızlıca alıştırabilmek ve maaliyeti düşürebilmek için yardıma hibrit bulut sistemleri yetişti.

Nedir Hibrit Bulut Sistemi Nedir ?

Hibrit bulut sistemini anlamak için iki farklı bulut yapısının varlığını ve kullanım amaçlarını bilmemiz gerekiyor. Bildiğiniz gibi bulut teknolojisi verilerin uzaktaki bir sunucuda tutulması ve veriye ulaşımın internet aracılığı ile yapılmasından ibaret. Eğer işletme olarak kendinize özel bir bulut altyapısı kurduysanız buna özel bulut sistemleri deniyor. Bir de tüm kullanıcıların ulaşabildiği bulut sistemleri var. Bu sistemleri şirketler veya hükumetler oluşturabiliyor.

Hibrit bulut sistemi özel bulut sistemi ile açık bulut sisteminin birbirine belirli politikalarla ilintilendirilmiş halidir. Yani sizin kendinize özel bulut sisteminizin belirlediğiniz kadar bir kısmı açık bulut sistemleri ile haberleşebilir. Bu durum size hem zaman hemde maliyet avantajı sağlar.

Bu tür sistemleri kullanılabilir hale getirmek işletmenizin BT departmanının işidir. Aslında dijital dönüşümün asıl kahramanları da BT departmanlarıdır. Çalışma modelinin esnekliğini arttırmak için kullanılabilecek hibrit bulut sistemleri farklı hizmetleri de tek çatı altında toplayabilir. Hibrit bulut sistemlerinin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Altyapı ve uygulama ortamının entegrasyonu : Bu yetenek henüz canlıya almadığınız sistemleri altyapınızla hızlıca test etme imkanı sağlar.

Uygulamaların taşınabilirliği : Mevcutta bulunan tüm uygulamalarınız yeni geliştirmelerle yeteneklerini arttırabilir. Bunu yaparken çalışmalarınıza ara vermeden uygulamalarınızı taşıyabilirsiniz.

Birlikte bağlanılabilirlik : İki farklı ortam arasında birden fazla kontak imkanı taşıyan bu özellik sayesinde iki farklı sanal sistem üzerindeki uygulamaları kullanabilir veya taşıyabilirsiniz.

Bulut ortamlarını izleme ve yönetme : İki farklı bulut sisteminin birleşimi olan hibrit bulutu ayrı, özel ve açık bulutları ayrı izleme imkanı iş modellerinde karar verme hızını arttırır.

Hibrit Buluta Geçmek İçin Neler Gerekli ?

Her iş gibi hibrit bulut sistemlerine geçişin de bazı zorlukları vardır. Bu zorlukların başında entegrasyon mimarisi gelir. Bir iş yükünün hibrit bututta devreye alınabilmesi için bileşenlerin, verilerin ve işlevlerin taslak mimarileri hazırlanmalıdır.

Daha sonra altyapı ve uygulamaların taşınabilirliği sorunu ortaya çıkar. Sanal bileşenler ve uygulamaların taşınabilirliğinin özel bulut sisteminizin alt yapısı tarafıdan destekleniyor olması gerekmektedir.

Bu zorluğu da atlattınğınızda karşınıza güvenlik gelir. Açık bulut ile özel bulutunuz arasındaki haberleşme ve veri trafiğinde uyumluluk, gizlilik ve veri güvenliği uyumu mimari olarak tasarlanmalı ve incelenmelidir.

En son ve tamamlayıcı sayılabilecek zorluk ise görünürlüktür. İşletme olarak üçüncü kaynak hizmetler alıyorsanız bunları izlemek isteyebilirsiniz. İzleme yapabilmek için görünürlük politikalarını belirlemeli iki bulut için de altyapıyı hazır hale getirmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu