Genel

Hızlı Öğrenme İçin Teknikler

Sınav haftası gelip çattığında hızlıca öğrenmek için teknikler geliştirmeye çalışırız. Bir çoğumuzun aklından “ya USB gibi bir şey olsa, sınav konularını doğrudan beynimize aktarabilsek” diye temennilerde bulunmuşuzdur.

Bilim insanları son 6 yıla kadar beynin öğrenme ve gelişme sürecinin belli yaşlara kadar sürdüğünü savunuyordu ama durum değişti. Son yapılan bilimsel araştırmalar gösterdi ki insan beyni ölünceye kadar gelişimini sürdürüyor. Yaşlılığa bağlı beyin fonksiyonlarının bozulması bile bu gelişimi durduramıyor çünkü bilimsel sonuçlar beynin o anki duruma göre şekillendiğini gösteriyor. Bilim insanları beynin bu durumunu anlamak için beyni plastik bir yapıya benzetiyor, beyin ihtiyaç duyduğu şekli alma kabiliyetine sahip.

Sürekli Tekrar

Beyinde öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini araştıran bilim insanları öğrenmenin ısrarcı tekrarlarla gerçekleştiğini tespit etti. Bir konu öğrenilmek istendiğinde beyin dopamin salgılayarak yeni nöral yolların oluşmasına sebep oluyor. Öğrenmek istenen şey ne kadar çok tekrarlanırsa nörol ağ o kadar gelişiyor ve bu ağ vücudun kas iskelet sistemine de hakim olmaya ve sinirsel öğrenmenin de tamamlanmasına sebep oluyor. Bilim insanlarına göre bir konu hakkında bir şeyler öğrendiyseniz ve öğrendiğiniz bu bilgiyi 6 ay sonra bile unutmadıysanız o bilgiyi ölene kadar unutmayacaksınız demektir.

Uyurken Öğrenmek

Öğrenmede ikinci önemli nokta ise uyumak. Bir çok insan sınav öncesi saatlerce uykusuz kalarak öğrenmeye çalışır ama yanlıştır. Araştırmalara göre insan beyni gün içinde öğrendiği bilgileri beynin farklı bölgelerine karmaşık olarak kaydeder. Geçici bellek statüsünde bulunan bu bilgiler uyku esnasında gruplandırılır ve istendiğinde hemen bulunabilecek şekilde adreslenerek kalıcı bellek sınıfına alınır. Yani insan beyni uyku esnasında kendini şekillendirir. Bilim insanlarına göre bir konuda hızlıca öğrenme sağlamak istiyorsanız düzenli bir çalışma programına düzenli bir uyku eklemelisiniz. Uykudan her uyandığınızda bir öncekinden daha iyi sonuçlar elde eden denemeler yapacağınıza emin olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu