Genel

İleri seviye iletişimin yalnız bıraktığı bireyler

MUTSUZUZ ÇÜNKÜ !

Mutsuzuz çünkü yan odadaki kardeşimiz , üst kattaki arkadaşımız , bir mahalle ötedeki akrabamız , sevdiğimiz kız , nefret ettiğimiz insanlar ve yurt dışında tanıdıklarımızın bize olan mesafesi aynı . Bulunduğumuz noktaya baz istasyonunun uzaklığı kadar hepsi.

İki lafın belini kırmak için yanına gittiklerimiz , “özledim seni” diye yanımıza gelen ve “ne kadar oldu değil mi görüşmeyeli” diye çıkıştığımız insanların yüzlerine bakmıyoruz . Hatta öyle ki “bu akşam sana oturmaya geliyorum” dediğimiz kişi aklından bin bir düşünce geçiriyor “ne oldu acaba ne isteyecek” diye.

İleri seviye iletişimin yalnız bıraktığı milyonlarca insan birbiriyle irtibat kurmamak için yarıştığı bir teknoloji dünyası yaratıldı.

Artık mutlu olmak bir araya gelip göz göze bakmak değil mesela  , sabah uyanır uyanmaz malum şahıstan watsapp cevabının gelmiş olması . Mesela mutluluk bizi ilgilendiren bir hikayenin paylaşılıp paylaşılmaması. Bazen mutluluk aylarca bekleyip facebook arkadaşlık isteğinin kabul edilmesi ama yan yana gelmek değil yine . Sanal , aynı mesafeden , bir öte mahalledekiyle aynı , yan odadakiyle aynı mesafeden.

Bir farkındalık yaratılmalı ve teknolojinin insanlar üzerindeki olumsuz etkileri araştırılmalı. Aksiyon planları çıkarılarak eğitim sistemine entegre edilmeli . Belki kamu sporlarıyla desteklenmeli ama yasaklamadan engellenmeden . Bir çalışma yapılmalı ve insanların birbirleriyle daha sık görüşmesi sağlanmalı .

Artık aplikasyonların (application) erişim izinleri dosya konumuna okuma yazma yetkisinin ötesinde . Adeta arkadaş , eş dost , anne , baba , ağabey , sevgili ne kadar yakınımız varsa aramızdaki diyaloğu denetleme ve yönetme yetkisi isteniyor ve seve seve o izni veriyoruz.

Teknolojiye cephe almadan mevcut durumda insanların reel birlikteliklerini arttıracak önlemler acilen alınmazsa yalnız yaşayıp yalnız ölecek her birey ve maalesef hayat yalnız yaşamak için çok kısa.

Not: Yazı teknolojiye cephe almak için değil sosyal medya ve iletişim araçlarının aile , komşuluk , dostluk , arkadaşlık gibi bağları nasıl zayıflattığının farkındalığını ortaya çıkarmak için yazılmıştır. Umulur ki her birey bu farkındalığı hisseder ve insanlarla gerçek bir iletişim kurar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu