Otomotiv

İnce Elektrikli Otomobil Eleştirisinde Haklı mı ?

Geçtiğimiz günlerde CNN TV’de Tarafsız Bölge programına katılan Eski CHP millet vekili ve Memleket Partisi başkanı Muharrem İnce ” Geç kaldık ama destekliyorum, ben Cumhurbaşkanı olsaydım çok daha önce bu işi yapacaktım binlerce öğrencimiz pil ve akü konusunda doktora yapmış olacaktı” dedi.

TOGG tarafından elektrikli olarak üretilen ve doğuştan elektrikli SUV kategorisinde ilk olan yerli otomobili desteklediğini belirten İnce destek mesajının arkasına bazı eleştiriler de getirdi. İnce “ben şimdi endişeleniyorum, yıllarca yatırım yapacağız ama biz varmak istediğimiz noktaya vardığımızda dünya yeni enerji kaynaklarına yönelir de tesislerimiz atıl vaziyette kalır mı? Şuan hidrojen yakıtı üzerinde çalışan ülkeler ve şirketler var, Türkiye’de de Niğde Üniversitesi’nin bu konuda kapsamlı çalışmaları var, sadece pil değil bu tür teknolojileri de dünya ile aynı anda takip etmemiz gerekir” dedi.

İnce Ne Kadar Haklı ?

İnce’nin eleştirileri incelendiğinde tespitlerinde haklı olduğu görünüyor çünkü Almanya hidrojen yakıtı tesisi için geçen yıl çalışmalara başladı. Alman meclisi 10 Haziran 2020 de Ulusal Hidrojen Stratejisini kabul etti. Almanya hidrojeni yakıt olarak kullanmak için 9 Minyon Euro yatırım yapma kararı almış durumda. Almanya’nın ardından AB de 8 Temmuz 2020 de Avrupa Hidrojen Stratejisini kabul etti.

Hidrojeni yakıt olarak kullanma fikri ilk Kore ve Japonya’dan çıktı. İlk üretimi birlikte gerçekleştiren Hyundai ve Toyota dünyanın ilk Hidrojen yakıtlı aracını seri üretimle hayata geçiren marka oldu. Hidrojen yakıtı konusunda 30 yılı aşkın bir süredir çalışma yapan Mercedes Yarışa sonradan katılmış olsa da ilk üçte yer alarak geleceğin Hidrojen yakıtlı aralarını üretmeye başladı.

Kısıtlı sayıda üretilen hidrojen yakıtlı araçların yaygınlaşmasının önünde en büyük engel pahalı olması. Yenilenebilir enerjilerle elde edilecek hidrojenin araç yakıtı olarak kullanılması esasına dayanan seri üretim hayali dünyanın yenilenebilir enerjide istenilen seviyeye gelmemesi sebebiyle henüz uygulanabilir görünmüyor. Hyundai, Toyota, Mercedes, BMW, Tesla günümüzün hidrojen araç üreticileri konumunda.

Hidrojen Nasıl Üretilir ?

Bilindiği gibi su iki hidrojen bir oksijen atomunun bir araya gelmesiyle oluşur ve en temel hidrojen üretme metodu bir bardak suya tuz ekleyip artı bakır prob ile eksi alüminyum proba elektrik vermektir. Suya batırılan proplar elektrolizlenme yöntemiyle suya hapsolmuş hidrojeni açığa çıkarır ve bu gaz yanıcıdır.

Elbette hidrojen yakıtlı araçları harekete geçirmek için temel düzeydeki bu teknik yeterli olmayacaktır. Okyanuslardaki hidrojeni açığa çıkarmak için yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer santraller, termik santraller ve barajların elektrikleri kullanılabilir. Litresi 9 Euro’dan 5 litre hidrojenin 400 Km yol yaptığı düşünüldüğünde hidrojenin önümüzdeki 40 yıl içinde seri üretimle araç depolarına girmesine kesin gözüyle bakılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu