İnsan Dokusu Fare Beynine Enjekte Edildi
“Elektronik bir devreye yeni bir transistör eklemek gibi bir şey”
Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmada ,insan kök hücrelerinden elde edilen organoidler (insan kök hücrelerinden yetiştirilen küçük beyin benzeri yapılar) yeni doğan farelerin beyinlerine enjekte edildi.
Farelerin bıyıklarından ve diğer duyu organlarından sinyaller alan ve ardından sinyalleri yorumlayıp diğer beyin bölgelerine ileten somatosensoriyel serebral korteks adı verilen bir beyin bölgesine yerleştiren organoidlerlerin 6 ay sonunda fare beynine neredeyse tam anlamıyla adapte olduğunu gözlemlediler.
Harvard Üniversitesi’nde moleküler biyolog olan Paola Arlotta “Organoidlerin bize beynin daha karmaşık özelliklerini söylemesine izin vermede önemli bir adım” olarak değerlendirirken bir sonraki adımın, yalnızca tam gelişmiş organoidlerin değil, bireysel insan nöronlarının sıçan beynine nasıl entegre edildiğini araştırmak olacağını ekliyor.
Daha önce yapılan çalışmalarda fare beyinlerine fiberoptik kablo yerleştiren araştırmacılar fareleri su içme konusunda yönlendirebiliyor. Farelerin bıyıklarının düzeltilmesi sonrası duygu değişimini gözlemleyen araştırmacılar bu son gelişmeyle insan beyninin sırlarını aralamaya devam ediyor.
Bilim insanları bu gelişmeyi o kadar başarılı buldular ki bu çalışma için “elektronik bir devreye yeni bir transistör eklemek gibi bir şey” tanımını yaptılar. Günümüzde Elon Musk’un Neuralink adlı şirketi başta olmak üzere pek çok şirket insan beynine müdahale eden implantlar geliştirmek için adeta yarış içinde. Alzahimer başta olmak üzere pek çok beyin hasarı implantlar sayesinde onarılabilmiş durumda. Gelecekte insan beyninin yeteneklerinin geliştirilmesi ve beyin faaliyetlerinin izlenmesi için farklı implantların üretimi söz konusu.
ÜRKÜTÜCÜ VE ETİK DEĞERLERE AYKIRI
Bilim insanları farelerin bu deneyler sonrası zannedildiği kadar çok acı çekmediğini ifade etse de başta hayvan severler olmak üzere etik değerleri bilimsel gelişmelerin önünde tutan pek çok insan bu gelişmeleri hem etik değerlere aykırılık hem de ürkütücü buluyor.
İnsan kök hücresinden elde edilen beyinimsi yapıda elde edilen bu başarının gelecekte insan – hayvan karışımı bir biyolojik araç haline gelmesi endişeyle karşılanıyor. Gelecekte insan beyninin sırlarını çözen bilim insanlarının insanları farkında olmadan yönlendirebilme tehtidi derin tartışmaların ana konusu haline geliyor.