Genel

İnsan Hafızasının Sınırı

İnsan Hafızasının Sınırları

İnsan hafızası yıllarca gereksiz ya da gerekli milyonlarca bilgiyi kaydetmesine rağmen, tıpkı hafıza kartlarında olduğu gibi kapasitesi dolmuyor. Bunun olması çeşitli nedenlere bağlanmış ve nörologlar tarafından araştırma konusu yapılmıştır. Bunun en önemli nedeni olarak insan beynin sahip olduğu 100 milyar civarı sinir hücresi sanılıyordu.

Hafıza Kapasitesi Neye Bağlıdır?

Ancak yapılan araştırmalar neticesinde bu sınırsız hafızanın sinir hücresi sayısına bağlı olmadığı, aksine sinir hücreleri arasında meydana gelen bağlantılara bağlı olduğu belirtilmiştir. Çünkü hafıza, sadece beyin hücrelerinden oluşsaydı; muhtemelen 50 60 yıllık bir süre sonunda beyinde hafıza için yer kalmayacaktı. Bunun için de geliştirilebilen sinir hücreleri arasındaki bağlantıların hafıza kapasitesini belirlediği ortaya çıkmıştır. Böylelikle zihinsel egzersizler ile bu bağlantı sayısı arttırılabiliyor ve insan hafızası daima artabilecek bir özellik taşıyor.

Bunun yanında insan hafızasının sadece %10 gibi bir bölümü uzun süreli hafıza için kullanılabiliyor. Kalan kısım ise daha çok kısa süreli hafıza için kullanılıyor. Bu durumda zamanla gereksiz ve kullanılmayan bilgiler hafızadan silinip yerine yeni bilgiler konuluyor. Bu, telefonunuzun hafızası dolduğunda kendiliğinden en eski ve en kullanılmayan bilgileri silmesi gibidir. Bu durumda beyin sınırsız ve asla dolmayan bir kapasiteye sahip olmasına neden oluyor.

İnsan Hafızası Herkeste Aynı Değil

Yapılan araştırmalar, her ne kadar insan beyni işleyiş bakımından benzer özellik taşısa da genetik olarak aynı özellikleri taşımıyor. Buna göre uzun süreli ya da kısa süreli hafıza kapasitesi herkeste aynı olmayabiliyor. Bazı insanlar belirli özellikteki unsurları hatırlamada daha yetenekli olabiliyor. Örneğin tarih derslerinde kimimiz sadece savaş tarihlerini çok rahat hatırlarken; kimimiz de savaşın isimlerini ya da diğer özelliklerini daha rahat hatırlayabiliyor. İsimleri kolay hatırlayabilen ya da çabuk unutabilen kişiler de bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

Hafızayla İlgili Olağanüstü Deneyimler

Genellikle haberlere konu olan bazı ilginç durumlarda hafızanın işleyişi bir kaza, darbe ya da diğer benzeri etkenlerden dolayı değişebiliyor. Örneğin İngiltere’de 10 yaşındaki bir çocuk geçirdiği bir trafik kazası sonucunda, tedaviden sonra uyandığında ilginç bir şekilde tüm gördüğü araçların plakalarını söyleyebilme yeteneğine sahip olmuştur.

Benzer şekilde geçirdiği bir beyin operasyonu sonunda uyanan genç bir kadın hayatında İspanyolca eğitim görmese de ya da bu dili konuşan bir ülkede bulunmasa da tuhaf bir şekilde İspanyolca konuşma yeteneğini kazanmıştır.

Hafıza Sarayı Oluşturarak Hafızanızı Arttırın

Hafıza sarayı tekniği ile en kötü hafızaya sahip kişiler bile hafıza egzersizleri ile eşsiz bir hafızaya sahip olmuştur. Bunun en iyi örneği ABD Hafıza Şampiyonu Nelson Dellis’tir. Dellis, bir röportajda, daha önce dünyanın en kötü hafızasına sahip olduğunu ancak günlük yaptığı hafıza egzersizleri ile şu an belki de en iyi hafızaya sahip olduğunu belirtmiştir. Daha önceleri bir deste oyun kâğıdının sıralamasını yaklaşık yarım saatte ancak ezberlediğini belirten Dellis, şu anda bunu sadece 30 saniye içersinde yapabiliyor.

Hafıza Sarayı Tekniği

Hafıza sarayı tekniği tamamen görüntü ve hayali bir dünya oluşturarak hafıza gelişimini sağlayan bir yöntemdir. Buna göre kişi, önce hatırlamak istediği bir unsuru bir görüntü ile bağdaştırıyor ve hayalinde oluşturduğu bir mutfak masasının üstüne koyuyor. Hatırlamak istediğinde masada hayali olarak hangi unsurun nerede bulunduğunu bilebiliyor. Böylelikle, hafıza inanılmaz bir biçimde gelişim gösteriyor.

Hafıza tekniği aslında bu kadar basit bir yöntem olsa da uzman olmak ve tekniğinin kritik noktalarını bilmek gerekir. Ancak şu bir gerçek ki; hafıza egzersizleri hafızanızı geliştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu