Bilim

İnsan İdrarından Kaleler Yapmak

Pisuvarlar İnşaat Malzemesi Üretecek

Çok tuhaf bir başlık olduğunun farkındayız. İnsan idrarından elektrik üretmek , insan idrarını gübre olarak kullanmak ve idrardaki kimyasallardan faydalanmak gibi akıllıca bazı çözümler daha önce duyulmuştu fakat idrardan kaleler yapılacak dendiğinde akla çok ta hijyenik görüntüler gelmiyor. Tabi , her şeye rağmen bilim insanları insanın her türlü atığını faydalı bir amaç için kullanmayı başarı olarak kabul ediyor.

İdrardan Tuğla..

Hani tuğla denince akla idrar değil de diğeri olmasın düşüncesi geliyorsa da şuan ki buluş direk olarak idrar ile ilgili . Bilim insanları insan idrarının faydalı amaçlar için kullanılması adına yürüttükleri çalışmada idrardan tuğlalar üretmeyi başardılar . Cape Town Üniversitesi tarafındna yürütülen araştırmada idrardaki çözeltiyi çözeltip Kalsiyum Karbonat (kireç taşı) elde eden araştırmacılar Kalsiyum Karbonat (CaCO3) ile kum tanelerini birbirine bağlayarak sert tuğlalar oluşmasını sağlıyor . Yüksek pH oranı ile çalışan ekip, idrardaki zararlı hastalık yapıcı etkenlerin öldüğünü, bu sebeple idrardaki kokunun ortadan kalktığını belirtiyor. Böylece sağlık açısından da bir risk oluşmuyor. Tuğlaların büyümesi için 4 ila 6 gün gerekiyor. Ne kadar sert olması isteniyorsa, beklenen gün sayısı o kadar artıyor.

Ne kadar kullanışlı olur bilinmez , insanoğlu “idrardan tuğla da yaptık” diyebilir artık . Klasik tuğlalar gibi fırınlanma ihtiyacı duymayan bu buluş müteahhitler tarafından kullanılır mı ? Ne kadar kar edilir ? İnşaat sektöründe nasıl bir yere sahip olur henüz belli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu