Bilim

İnsan Neden Ağlar ? Ağlamanın Sebepleri?

Bilim insanlarının araştırmalarına göre insan ömrü boyunca ortalama 97 litre göz yaşı dökmektedir. Kadınlar 5 dakikada ortalama 50 damla göz yaşı dökerken erkekler genellikle nemli gözlerle durumu geçiştirmekte. Bir damla ortalama 15 mg gözyaşı içermektedir. Yine araştırmalara göre insanların geneli 19 – 22 saatleri arası daha sık ağlamaktadır. Peki insan neden ağlar ?

Avusturyalı davranış bilimci Irenaeus Eibl-Eibesfeldt’a göre insanlar iki farklı durum için ağlar fakat temelinde yatan sebep aynıdır. Çaresiz kalma duygusu. Araştırmacılara göre bebeklerin gözyaşı bezlerine giden sinirler altı haftalık olduklarında olgunlaşıyor. O ana kadar gülme eylemiğnin yerini ağlama alıyor. Yardıma ihtiyaç duyan bebek ilgiden yoksun kaldığında da ağlama eylemini devreye geçirebiliyor. Bebek gelişip artık çocuk , ergen ve yetişkin oldukça bir çok ihtiyacını kendi görebiliyor ve ağlama opsiyonunu kullanmaya gerek kalmıyor. Fakat bazı durumlarda kişi karşılaştığı zorluğun üstesinden tek başına çıkamayınca, veya karşılaştığı durum için farklı alternatifleri kullanamayınca bebeklikten kalma ağlama eylemi otomatik olarak ortaya çıkyor. Genç ve yetişkinlerde ağlama çaresiz kalma sonucu ortaya çıkarken bebeklerde ihtiyaçlarını gidermek için bir uyarı aracı olarak ortaya çıkıyor.

Yetişkinlerin ağlama gereksinimi fiziksel ihtiyaçların dışında da gerçekleşebiliyor. Duygusal boşluk, gerçekçi empati yapma, duygu ortaklığı, manevi değerlerden yoksun bırakılma gibi durumlar ağlama gereksinimini ortaya çıkaran sebepler arasında. Örneğin ayrılan çiftlerden biri ağladığında ağlayan kişi birlikte geiçirilen zamana veya bundan sonra hiç bir şeyin eskisi gibi olamaması ihtimalini düşündüğü için ağlar. Sevgi ve aşk kavramaları için ağlama doğrudan gerçekleşmez. Sevgi ve aşk kişide doldurulması güç boşluklar yarattığında kişi bağımsız manevi değer yoksunluğu tamamlanamazsa kişi bebekliğinden kalan ağlama eylemini kullanır.

Ağlamak Faydalı mıdır ?

Ağlamak sinir sistemi için çok zararlı bir madde olan mangenez gibi toksik maddelerin ve stres sonucu biriken bazı zararlı maddelerin de vücuttan atılmasını sağlar. Endorfin hormonunun da salgılanmasını sağlar. Endorfin hormonunun iki yararlı etkisi vardır. Biri ağrı kesici etkisi ki, bu etki bilinen en güçlü ağrı kesici madde olan morfinden bile yirmi kat daha fazladır. Diğer etkisi ise endorfinin keyif ve rahatlama vermesidir. Ağlamanın diğer bir hormonal etkisi de çevredeki diğer insanlarda oksitosin hormonunu tetiklemesidir. Böylece ağlama sesi etraftaki insanlarında şefkat duyma ve empati kurma gibi hisleri uyandırır. Oksitosin hormonu en fazla doğum esnasında salgılanır. Bu hormon bir yandan rahim kaslarının harekete geçip doğumu gerçekleştirirken diğer yandan da annenin yeni doğan bebeğine hiç olmadığı kadar sevgi ve şefkat dolu olmasını sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu