Genel

İnsanları Yürüyüşünden Tanıyan Sistem Geliştirildi

Yürüyüş Tanıma Sistemi

Bazen insanları arkadan gördüğünüzde yürüyüş tarzından tanırsınız , “bu kesin o” gibi tepkiler verdikten sonra teyit etmek için seslendiğinizde çoğu zaman tahmin ettiğiniz kişinin o olduğunu görürsünüz. Beyin daha önce o kişiye ait yürüme tarzını  , boy kilo ve şekil bilgilerini öyle ince detaylarına kadar hafızada tutar ki o manzara ile karşılaşıldığında hemen o bilgiyi geri getirerek kullanılabilir hale getirir.

Bilim insanları insan beyninin bu mükemmel işlevlerinden yola çıkarak insanları yürüyüşlerinden tanıyan bir sistem geliştirmek üzere çalışmalar yaptı . Çalışma insan beyni kadar mükemmel sonuçlar vermese de insanları yürüyüşlerinden tanıyabildi. Manchester Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada zemine binlerce basınç ölçebilecek ped yerleştirildi. Bu pedler insanların ayak basınçlarını noktasal veri olarak çıkarmak üzere tasarlandı , insanlar pedlere bastıklarında her insana özgü basınç noktaları çıkarıldı. Aynı zamanda sistemin çalışacağı yer 360 derece kamera görüntüsü yakalayabilecek şekilde kameralarla donatıldı.

Yere serilen basınç ölçücü pedlere basan insanların kendilerine özgü basınç noktası , adım atma sıklıkları ve adım esnasındaki basınç değişimleri dijital veri olarak çıkarıldıktan sonra 360 derece kemera görüntüsünde daha önceden hareket datası çıkarılmış olan insan hareketleri ile eşleştirildi. Test için belirlenmiş bir insan kalabalık bir grup ile test alanına doğru yürüdü . Sistem basınç noktaları , yürüme tarzı ve basınç hareketliliği verilerini kamera görüntüleri ile eşleştirerek kişiyi tespti etmeyi başardı.

SfootBD olarak adlandırılan sistem yüksek hassasiyete sahip basınç sensörleri  , basınç hareketlerini algılayacak pedler ve yüksek çözünürlüklü kameralara ihtiyaç duyuyor. Elde edilecek veri de çok büyük olduğu için aynı zamanda çok iyi bir bilgisayar sistemi de gerekenler arasında. Sistem yapay zeka ile desteklendiği için verilerin varyaslayonlarının incelenmesi yüksek bir teknoloji kullanımı gerektiriyor.

Parmak izi ve iris tarama gibi  sistemler insanların görebileceği alanlarda olduğu için gizli kullanımları söz konusu değil fakat bu sistem zemine serili bir ped ve etrafa gizlice yerleştirilmiş kameralar sayesinde gizli kullanılabilir. Bilgi güvenliği kanunlarının sistemin kullanımına engel olması da gündemde .

Nöral ağ’ olarak adlandırılan yapay zeka, her bir yürüyüş tarzındaki ağırlık dağılımını, hızını ve üç boyutlu ölçümlerini analiz edip kişilerin yürüyüşündeki özgün kalıpları saptayıp depoluyor. Daha sonra aynı kişiye denk gelen yapay zeka kişinin o ortamda bulunduğunu bildirebiliyor.  Manchester Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcisi Omar Costilla Reyes, yaklaşık 24 farklı etken ve hareketin kişilerin kendilerine özgü, tekil bir yürüyüş kalıbına sahip olmalarını sağladığını belirtiyor. Reyes sistemin gelecekte hava alanı , metro istasyonları ve otogarlarda aranan kişilerin yakalanabilmesi için kullanılabileceğini belirtiyor.

Sistem şuan test aşamasında olduğu için etkin kullanıma sahip değil , teknoloji bu güne kadar hızla gelişti , aynı hızla gelişmeye devam ederse sistemin gerek duyduğu bilgisayar ve kamera sistemlerinin boyutları kısalacak ve daha kullanılabilir bir hale gelecek. Temel anlamda bir yapay zekaya insan tespit ettirilmiş olması güvenlik sistemlerine bir yenisinin daha eklendiğini gösteriyor.

Kaynak  – Sputnik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu