Teknoloji

Instagram’ın Engelinde İşletmeler Ne Yapmalı?

Öncü sosyal medya sitelerinden Instagram’ın Türkiye’de engellenmesi büyük tepkilere yol açtı. Neden engellendiği, ne zaman açılacağı, yapılan görüşmelerin detayları merak konusuyken bir yandan da şuan ne yapılması gerektiği kafaları yoruyor.

Özellikle KOBİ’lerin ve butik işletmelerin e-ticaret pazarlama ve reklam alanı olarak yer tutan Instagram pek çok işletme için gelir kapısıydı. Bazı firmalar SEO ve Reklam ajanslarıyla yaptıkları yıllık sözleşmeler sayesinde bütçelerini belirliyordu. Instagram’ın yasaklanması yıllık bütçe hesaplarını, gelir gider dengesini hatta satışları olumsuz etkiledi. Haberlerde ve diğer sosyal medya sitelerinde Influcer’lerin de büyük zarar gördüğü belirtliyor fakat en büyük darbe küçük işletmelere yapılmış durumda.

Sosyal medya ve e-ticaret pandemi döneminde büyük başarılara imza atmıştı, o günlerde e-ticaretin önemini anlamıştık, bu engel sayesinde ise handikapları yaşamış durumdayız. Pek çok şirket yeni yol haritasının nasıl olması gerektiği konusunda kararsız, açılmasını bekleyen de var yatırımlarını alternatif sitelere kaydıran da.

Biz bu durumdan ne öğrendik ?

1- Sosyal medya suya yazı yasmak gibi, bir varmış bir yokmuş durumu her an yaşanabilir. Bu sebeple yatırımlar ve sözleşmeler çok dikkatli ve kapsamlı hazırlanmalı.

2- Sosyal medya sanıldığı kadar güvenli değil. Özellikler uluslararası faaliyetlerde ülke menfaatleriyle çatıştığında binlerce kullanıcının mağdur olması kaçınılmaz.

3- İşletmeler için tek vitrin sosyal medya olmamalı, her şeye ragmen geleneksel pazarlama ve satış yöntemleri rafa kaldırılmamalı.

4-Alternatif sosyal medya mecraları her zaman hazırda bulunmalı kısıtlı kapasiteyle de olsa mekanizma faal durmalı.

Şuan Neler Yapılabilir?

1- Hızlı bir şekilde diğer sosyal medya mecralarında varlık gösterilmelidir.Örneğin Facebook, TikTok ve diğerleri.

2- Google reklamları iptal edilmeli ve diğer sitelerde reklam kurulmalıdır. Reklam gelirleri gözden geçirilerek yeni reklam stratejileri belirlenmelidir.

3- Daha once farklı sosyal medya mecralarını kullanmayan işletmeler bugünden tezi yok danışmanlık almalı ve SEO okuryazarı olmalıdır.

4- Bekleyecek vakit varsa geleneksel pazarlama yöntemlerine ağırlık verilerek yerel satışlarla krizi en az hasarla atlatacak tedbirler alınmalıdır.

5- Sosyal medyanın haricinde işletme web sitesi varsa websitesi üzerinden paylaşımlarla kişiselleştirmiş müşteri deneyimine önem verilmelidir.

6- Her şeye ragmen mevcut Instagram müşterilerinin kaybedilmemesi için güvenli VPN araçları satın alınmalı ve faaliyetlere sanki hiç yasaklanılmamış gibi devam edilmelidir.

7- Yabancı müşteri potansiyeli olan işletmeler yasaktan etkilendiklerine dair bildirimler yapmamalı her şeyin control altında olduğu mesajını hissettirmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu