Bilim

Işığı Isıya Çeviren Sistem Geliştirildi.

Yüzey Buzlanmasının Önüne Geçmek İçin Yeni Bir Metot

Science Advances’ de yayınlanan bir habere göre Hint Bilim Enstitüsü’nün Mühendisi Susmita Dash ve arkadaşları ışığı sıcaklığa çevirecek yeni bir sistem geliştirdi. Uçakların uçuş esnasında buz tutmasını engellemek için geliştirilen sistem alüminyum dan daha çabuk ısınarak yüzeyde buz oluşumunu engelliyor ve uçakların alkolle yıkanmasına gerek kalmıyor. Savaş uçakları ve yolcu uçakları uçuş öncesi buz tutmaması için alkolle yıkanır . Alkol bir kaç uçuş sonra kaybolduğu için bu işlem uçuş maliyeti olarak yolcuya yansıtılır. Yeni geliştirilen bu sistem gelecekte uçakların gövdelerine uygulanarak buzlanma olayı ortadan kaldırılabilir.

Sadece uçaklarda kullanılmayacak olan bu sistem roket fırlatmalarında da kullanılabilir. TV ve internetten izlediğimiz roket fırlatmalarında roketten buharlar çıktığı dikkatinizi çekmiştir. Roket kalkış esnasında da dev buhar bulutları oluşur. Bu bulutlar roket kalkışa geçerken açığa çıkan sıcaklıktan zarar görmemesi için rokete püskürtülen sıvı hidrojenden kaynaklanmaktadır. Gövde ve motorlara püskürtülen hidrojen yüzeyin soğumasını sağlar ve kalkış esnasındaki ısı ile yüzey sıcaklığı dengelenir. Ne var ki roket atmosferi geçmek üzereyken buz tutar , atmosferi geçerken tekrar ısınan roket yüzeyi atmosferi delip geçtiğinde güneş gören yüzeyi karbonun dayanabileceği sıcaklığa kadar çıkar , buna rağmen güneş görmeyen kısım aşırı soğuk olur. Tüm bu ısıl değişiklikleri bir tür iklimlendirme sistemi ile ortadan kaldırmak isteyen bilim insanları ısıyı sıcağa çeviren sistemin ortaya çıkmasını sağladı.

Yapılan testlerde alüminyum bir levha ile birlikte yaklaşık -3,5 ° Santigrat dereceli ortalama bir günde güneşte buz çözücü malzemenin 6,3 santimetre genişliğinde bir tabakasını yok edebildi buna rağmen yeni sistem 4 dakika içinde, yaklaşık 30 ° C’ye ısıtıldı, alüminyum ise sadece yaklaşık 6 ° C’ye ısıtıldı.

-3,5 derecelik bir ortamda 6,5 Cm kalınlığında buzu eritmek için 4 dk içerisinde 6 dereceye kadar fayda sağlayabilen eski sistem termal düzenekle karşılaştırıldı . Yapılan karşılaştırmalarda yeni düzeneğin 4 dk içerisinde 30 dreceye kadar çıkabildi. Bilim insanları yeni sistemin tam tersi tepkileri yapabilmesi için de çalışıyor. Çalışmalar başarılı sonuç verirse bir gün güneş ışığının vurduğu yerin soğuduğunu görebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu