Teknoloji

İşin Yarını , Kovuldun Çık !

İşsizlik oranları hesaplanırken bölgenin nüfusu ve bu nüfusun çalışan sayısının işsiz kişilere oranı hesaplanırdı. Hesaplanır dı diyorum çünkü artık öyle değil. Çalışan ve işin yapılma şekli de işsizlik oranını elde edecek dinamiklerden biri, işin yapılması için faaliyet gösteren bireylere işçi deniyorsa işin nasıl yapıldığına da odaklanmak gerekecektir. 70 yıl önce hiç konuşamayacağımız ama artık ciddi anlamda aksiyonlar alınması gereken bir durum var o da robot işçiler.

Prof. Dr. Işıl Bozma, Boğaziçi Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu’nun düzenlediği Robotik konulu toplantıda yaptığı konuşmada robot çalışanların toplum üzerindeki etkisini anlamak için 10 bin kişiye düşen robot sayısının baz alındığını belirtmiştir. Yapılan araştırmaya göre bu sayı Türkiye’de 18; Asya genelinde ise 550. Ülkemizde toplam 8 bin robotun endüstriyel alanda faaliyet gösterdiği belirtilirken bu durumun 10 – 15 yıl içinde artarak evlerimize kadar gireceği düşünülüyor.

Dünya genelinde endüstriyel alanda faaliyet gösteren robot sayısı 2015 yılında 1,5 milyon iken 2019 da %12 artış göstererek 2,5 milyona ulaştı. Tabi bu sayılabilen robotlar için geçerli bir veri. Bildiğiniz gibi bu tür araştırmalara merdiven altı firmalar dahil değil. Bu firmalarda da robot kullanımı söz konusu olacağından robot işçilerin bilinenden daha fazla olduğu rahatlıkla kabul edilebilir.

Endüstriyel iş süreçlerine katılan bu robotlara mavi yaka robot deniyor. Çünkü bunlar gerçekten de mavi yaka çalışan gibi yük kaldırıyor, vida sıkıyor, montaj yapıyor. 2019 sonlarında robot işçilere beyaz yaka robotlar da eklendi. Bu robotlar gözle göremediğimiz türden robotlar. Tıpkı beyaz yaka çalışanlar gibi istatistikleri inceliyor, hesap yapıyor, rapor hazırlıyor ve analiz ediyor. Hayatımıza RPA olarak giren bu beyaz yaka robotlar daha önce fabrikalarda işsiz bırakılan mavi yaka çalışanların kaderini ofis çalışanlarına da yaşatıyor. Haftalık, aylık ve yıllık verileri incelemek, çıktılara göre aksiyon planları almak üzere konumlandırılmış bir analist bu işi artık RPA yapabileceği için işinden olabiliyor ki olan sayısı ciddi oranda artmaktadır.

İşsizlik oranının hesaplanabilmesi için günümüzde iş , işçi , işin yapılış şekli gibi konuların iyi incelenmesi ve iş yaratma potansiyelinin arttırılması gerekiyor. Avrupa ve Amerika şimdiden işsizlik bakanlığı gibi devlet otoritelerinin kurulması gerektiği konusunda tartışmaya başlamış durumda. İşin geleceği, işin kimler tarafından nasıl yapılacağı ve nasıl ücretlendirileceği devlet otoriterleri tarafından kontrol altına alınmazsa gerek endüstriyel kuruluşlar gerekse beyaz yaka iş süreçleri robotların eline geçmiş olacak. İnsanlar mal ve hizmette eksiklik yaşamayacak belki fiyatları bile daha düşük olacak ama para kazanabilecek bir kapı olmadığı için hayat standartları düşecek.

İş ve işsizlik üzerine bir beyin fırtınası yaratmak için irdelenen bu konuların özel ve kamu otoritelerince de değerlendirilmesi en büyük temennidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu