Bilim

Japon Bilim İnsanları Hidrojen Kristali Elde Etti

14 Ocak 2022 de Science Daily’de yayınlanan bir makaleye göre Japonya İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsünden Profesör Ryo Maezono ve Profesör Kenta Hongo Hidrojen için yüksek basınç altında yeni kristal yapılar keşfetti.

Bilim insanları bir çok elementin farklı basınç noktalarında farklı fazlara bürünebildiğini bilmektedir. Örneğin Karbon çevresel koşullara bağlı olarak elmas veya grafit olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Dünyanın ve elementlerin oluşumu hakkında ip uçları arayan bilim insanları için esrarengiz olan hidrojen, dünya ve diğer gezegenlerde gaz olarak bulunmaktadır. Buna rağmen farklı basınç noktalarında kristal bir yapı göstermesi gerektiği teorik olarak bilinmektedir.

Teorik olan bu bilginin gerçekleştirilmesi için uzun zamandır çalışmalarına devam eden Japonya İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü bilim insanları süper bilgisayarlarla kuantum Monte Carlo yöntemi ve DFT sıfır noktası enerji düzeltmelerini kullanarak 400 ila 600 gigapaskal (GPa) yüksek basınçlarda 2 ila 70 hidrojen atomu ile oluşturulabilecek dokuz moleküler kristal ve bir karışık yapı da dahil olmak üzere, daha önce deneylerle bulunmayan 10 olası kristal yapı üretti.

Elde edilen katı hidrojen formunun dünyanın derinliklerinde insanların henüz keşfedemediği yerlerde zaten bulunabileceğine dikkat çeken Dr. Hongo yeni yapının hidrojenin kararlı katı formunun keşfinde oldukça faydalı sonuçlar getireceğini belirtti. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda kararlılık düzeyi en yüksek sonuçları elde ettiğini belirten bilim insanları bu tür çalışmalarla yeryüzünde, gözümüzün önünde serbestçe dolaşan gaz formundaki elementlerden geleceğin teknolojilerini üretebilecek katı formda elementler üretmeye çalışıyor.

Silisyum ve Germanyum’un günümüz teknolojisindeki önemini hatırladığımızda, gelecekte elde edilebilecek yeni bir element ile teknolojik gelişmenin kazanacağı ivme insanlığı heyecanlandırmaya yetiyor.

Prof. Maezono çalışmaya dair yorumunda “Hidrojen kristali sorunu, malzeme bilimindeki en zorlu ve çetin problemlerden biridir. Kullanılan yaklaşımın türüne bağlı olarak, tahminler büyük ölçüde değişebilir ve kaçınılması gerekir. Tahminler tipik bir zorluktur. Sonuçlarımızın şimdi doğrulanmasıyla, dünya ve gezegen bilimi üzerinde önemli bir etkisi olan silikon ve magnezyum bileşikleri gibi diğer yapı tahmin problemleri üzerindeki araştırmamıza devam edebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu