Genel

Kalp Ritmi Elektriksiz Düzeltilebilir

Kalp rahatsızlıkları konusunda tıbbi gelişmeler bir çok hastayı hayata döndürmeyi başarsa da bazı tedaviler hem kısmen başarısız, hem de biraz acılı olabiliyor. Bilim insanları özellikle kalp rahatsızlığı gibi ölümle sonuçlanan hastalıkların tedavisi için teknolojinin bütün imkanlarını kullanıyor. Bir cep telefonu modeli kadar hızlı ilerlenmese de kalp hastalıklarında yeni gelişmeler başta kalp rahatsızlığı olan insanlar olmak üzere tüm insanlığı memnun ediyor.

Bu gelişmelerden biri kalp rahatsızlıklarından biri olan Atriyal fibrilasyon için. Atriyal fibrilasyon, normal kalp akışını dönem dönem yavaşlatan düzensiz kalp atışıdır. Bu rahatsızlık kalbin pıhtı atmasına sebep olurken kan dolaşımını da olumsuz etkiler. Atriyal fibrilasyon tedavisi için ilk kullanılan yöntem kalp pilidir. Kalp pilleri kalp ritminin düzensiz olduğu dönemlerde devreye girerek kalp kaslarına elektrik verir ve kalbin olması gereken ritme geri dönmesini sağlar. Kalp pili bu misyonu ile kalbi bir süre olması gerektiği gibi tetikler ama tıbbi tespitlerle kanıtlanmış olan bir gerçek var. Kalbe yapılan fiziksel müdahalelerin hepsi kalbin çalışmasını olumuz etkiler.

Sciencemag dergisinde yayınlanan bir habere göre bilim insanları kalp ritmini düzeltmek için ışın tedavisi geliştirmeyi başardı. İlk olarak farelerde denenen teknik kalp ritmini düzeltmek için yeterli görüldü. Böylece kalp ritmi bozukluğu yaşayan hastalara kalp pili ve elektrik şoklaması müdahalesi ortadan kalkabilir.

Suboptimal terapötik stratejiler nedeniyle, semptomatik atriyal fibrilasyonda (AF) sinüs ritminin restorasyonu, sıklıkla hastanede yüksek voltajlı şoklar düzeltir. Kalbi o an için olması gerektiği gibi çalıştıran bu şoklar hastanın zaman içindeki sinüs ritmini bozar. Kalbin sinüs ritminin bozulmaması için otomatik bir hibrid biyoelektronik sistemi sunan yeni çalışma ışık kapılı depolarize edici iyon kanalını şifreleyen adeno-ilişkili virüs vektörlerinin yerel, sağ atriyal teslimatının verimli ve uzamsal olarak sınırlı transgen ifadesi ile sonuçlandığını göstermektedir.

İmplantlı bir intratorasik ışık yayan diyot cihazının aktivasyonu, atriyumun bir kısmını aydınlatarak AF’nin sonlandırılmasını sağlar. Kalbin bu yeni elde edilen antiaritmik efektör fonksiyonunu, yetişkin sıçanların kapalı göğsündeki makine tabanlı bir kalp ritmi monitörünün aritmi detektör fonksiyonu ile birleştirmek, güvenli, etkili, tekrarlayan, ancak şoksuz, otomatik ve hızlı bir aritmi saptama ve sonlandırmaya izin vermektedir. Bu bulgular, AF’nin ambulatuvar tedavisi için şoksuz antiaritmik cihaz tedavisinin gelişimi için çeviri potansiyeli taşımaktadır.

İleri Okuma İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu