OyunTeknoloji

Kinect

Kinect  Ne Demek ?

Kinect , Microsoft tarafından 4 Kasım 2010 tarihinde üretilen  , fiziksel temas olmadan el , kol ve vücut hareketleri ile oyun uynamayı sağlayan cihaza verilen isimdir. Kelime , İngilizce gibi görünse de hiç bir anlam taşımaz. , Xbox 360, Xbox One, Windows makinelerde çalışan cihaz üzerinde bir adet kızılötesi ışın yayıcı , bir adet Cmos sensör , bir adet HD kamera , bir adet yüksek hassasiyetli mikrofon barındırır.

Kinect Nasıl Çalışır ?

Kinect , kullanıcı oyuna başlamadan hemen önce üzerindeki kızılötesi ışın sağlayıcıları ile kullanıcıya ışık yansıtır. Daha sonra kullanıcıya çarpan ışınları Cmos algılayıcısı sayesinde algılayıp elde edilen verileri önceden hazırlanmış yazılımla tarar. Bu taramanın ardından Kinect kullanıcının el  , kol , vücut , yüz ve baş bölgelerini tespit dip odak noktaları belirler. Bu sayede oyunun konsol koordinasyonu sağlanmış olur. Kullanıcı / oyuncu sağa sola hareket ettiğinde odak noktaları da hareket ederek oyun üzerindeki yazılım çalıştırılmış olur. Kinect oyuncunun hareketlerini bir oyun konsolu gibi işleyerek cihaza gönderir ve oyun oynanmış olur.

Kinect kızılötesi ışın gönderme ce Cmos algılama işlemini milisaniyeler mertebesinde yaptığı için kullanıcı hareketlerinde gecikme olmaz. Yan sanayi , Çin malı tabir edilen Kinect lerde oyuncunun hareketleri ile oyun arasında gecikmeler yaşanmaktadır. Bu tür gecikmeleri yaşamak istemeyen oyunculara orjinal Kinect kullanmaları önerilir.

Kinect kullanımının VR teknolojisi ile kullanımı artmış , bir çok oyun %80 gerçeklikle simüle edilmiştir. VR teknoljisinin gerçekliğini %90 lara çıkarmak için 7+1 ve üzerinde seslendirme (360 derece seslendirme) ve ortam kokusu çalışmaları devam etmektedir. Daha gerçekçi oyunlar için ortam kokusu yayan VR üretilmiş fakat öngörülen başarı henüz elde edilememiştir.Koku yayan VR teknolojisi 360 derece seslendirme ve 8K ve üzeri çözünürlükte görüntü ile %96 lara varan gerçekçi ortamda oyun oynanabilmesi öngörülmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu