Bilim

Kolera Bakterisinin Nasıl Yayıldığı Görüntülendi

Kolera Yayılımı İlk Kez Görüntülendi

Nature Microbiology dergisinde yayınlanan habere göre Indiana Üniversitesi bilim insanları daha önce hiç görüntülenememiş olan horizontal gen transferini yeni geliştirdikleri metotla görüntüledi. Bakterileri, pilus(kol) ve DNA’yı floresan boya ile boyayıp koleraya neden olan patojen bakterilerden çıkan yılan gibi ince kollar (pili) diğer ölü bakteriden bir parça DNA zinciri koparıyor ve kendi içine çekiyor.Horizontal (yatay) gen transferi adı verilen bu işlem ile farklı bir organizmadan yeni bir genetik materyal alınarak evrimsel süreç hızlandırılıyor.

Pili kolayca hücre duvarından geçerek bir parça DNA’yı çekiyor ve bunu çok hassas bir şekilde yapıyor. DNA’nın alındığı aralık ise, DNA ikiye katlandığında çıkabilecek büyüklüğe sahip.Bir bakteri öldüğünde ayrılarak açılıyor ve DNA’sını salıyor, böylece diğer bir bakteri bunu bularak kullanabiliyor. Eğer ölü bakteri antibiyotik dirence sahipse bakteri bunu diğer nesle geçirecek şekilde evriliyor. Evrimsel sürecin adım adım izlenmesi bilim adına önemli bir gelişme.

Bilim insanları bu çalışma sayesinde ilk kez doğrudan pilusunu kullanarak , onlarca yıldır hipotetik olan horizontal gen transferini görüntüleyerek gerçekleştirmiş oldu. Tıp ve biyoloji alanındaki bu tür gelişmeler ilerde diğer bakterilerin nasıl yayıldığının izlenebilmesi için bir ön çalışma niteliği taşıyor. Gelecek yıllarda hastalıkların diğer hücreleri ve DNA ları nasıl etkilediği hastalara video olarak bile izletilebilecek. İlaç tedavisi ve diğer tedbirler bu videolarla daha sıkı takip edilebilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu