Genel

Körlüğü Sonlandırmak için optik sinir stimülasyonu

İsviçre’deki EPFL ve İtalya’daki Scuola Superiore Sant’Anna bilim insanları görme engelli kişiler için göz küresine ihtiyaç olmadan beyne görsel veri gönderebilen sinir sistemini oluşturmayı tavşanlar üzerinde başardıklarını açıkladı.

Doğa Biyomedikal Mühendisliği’nde rapor olarak paylaşılan çalışmada görsel verinin OpticSeline adında yeni bir intranuel elektrot ile beyne ulaştırılabildiği belirtildi.

39 Milyon Görme Engelliyi ilgilendiriyor

Dünya genelinde 39 Milyon görme engelli insanı yakından ilgilendiren çalışma hakkında açıklamalarda bulunan EPFL’nin Tercüme Nöro-Mühendislik Vakfı Başkanı ve Biyoelektronik Profesörü Silvestro Micera “Intranöral stimülasyonun, duyusal ve motor fonksiyon restorasyonu için birkaç nöroprotetik cihaz için değerli bir çözüm olabileceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarına göre dünyada milyonlarca insan Retinitis pigmentos nedeniyle körlük yaşamaktadır. ancak yalnızca birkaç yüz hasta retina implantlarına klinik nedenlerden dolayı hak kazanmaktadır. Doğrudan görsel korteksi uyaran bir beyin implantı riskli olsa da değerlendirilebilecek başka bir stratejidir. Bir priori olan yeni intranöral çözelti, optik sinir ve beyne giden yol genellikle sağlam olduğu için dışlama kriterlerini en aza indirir.

EPFL’nin Nöro-Mühendislikte Medtronic Başkanı Diego Ghezzi, 1990 yılında optik sinir uçlarını tetikleme denemelerinin sinir elektrotlarının katı olması ve hareket etmeleri, sinir liflerinde tahribat ve dengesizlik oluşması sebebiyle başarısız kaldığını belirtti.

Renkli duvarlar gündelik yaşama katkı sağlar

Ghezzi, Micera ve ekip arkadaşları tarafından tasarlanan 12 elektrotlu OpticSELINE sisteminde elektrotların optik sinir içindeki çeşitli sinir liflerini uyarmada ne kadar etkili olduğunu anlamak için OpticSELINE vasıtasıyla optik sinire elektrik akımı sağladılar ve beynin görsel korteks içindeki aktivitesini ölçtüler. Kortikal sinyallerin kodunu çözmek için ayrıntılı bir algoritma geliştirdiler. Her uyarıcı elektrotun spesifik ve benzersiz bir kortikal aktivasyon paterni oluşturduğunu gösterdi, bu da optik sinirin intranöral uyarılmasının seçici ve bilgilendirici olduğunu ortaya koydu.

Diego Ghezzi yaptığı açıklamada “Şimdilik intranöral stimülasyonun bilgilendirici görsel desenler sağlama potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz. Bu modelleri ince ayarlamak için gelecekteki klinik çalışmalarda bulunan hastalardan geri bildirim alacaktır. Tamamen teknolojik bir bakış açısıyla klinik yapabiliriz. yarın denemeler. ” ifadelerini kullandı.

Mevcut elektrot teknolojisi ile, bir insan OpticSELINE 48-60 elektrottan oluşabilir. Bu sınırlı sayıda elektrot, görüşü tamamen geri almak için yeterli değil. Ancak bu sınırlı görsel sinyaller, günlük yaşam için görsel bir yardım sağlamak üzere tasarlanabilir.

Bilim insnalarına göre OpticSELINE sayesinde karanlık içerisine beyaz duvarlar ve ışık ayrıntıları görme engelli insanlara günlük yaşantılarında yardımcı olabilir. Yolda yürürken yol, yolun sağı ve solu ve karşılaşılan engellerin farklı renklerle gösterişebileceğini belirten bilim insanları çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak;

Ecole Polytechnique Fédérale de Lozan tarafından sağlanan malzemeler . Orijinal Hillary Sanctuary tarafından yazılmıştır. Not: İçerik, stil ve uzunluk için düzenlenebilir.

Dergi Referansı :

Vivien Gaillet, Annarita Cutrone, Fiorenzo Artoni, Paola Vagni, Ariastity Mega Pratiwi, Sandra Alejandra Romero, Dario Lipucci Di Paola, Silvestro Micera ve Diego Ghezzi. Optik sinirin intranöral stimülasyonu yoluyla görsel korteksin mekansal olarak seçici aktivasyonu . Doğa Biyomedikal Mühendisliği , 2019 DOI: 10.1038 / s41551-019-0446-8

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190819112732.htm
[instagram-feed]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu