Bilim

Korona ve Robotlar

Şuan dünyanın dört bir yanına yayılmış olan Korona virüsü ile mücadele için farklı yöntemler deneniyor. Bu yöntemlerin başında evden çıkmamak, çıkmak zorunda kalındığında ise maske ve eldiven kullanmak var. Dezenfekte çalışmaları ve virüse yakalanmış olanların tedavileri de salgının önlenmesi için gösterilen çabalar arasında. Tüm ülkeler salgının kontrol edilemez hale gelmeden önce son bulması için bir dizi tedbirler alıyor ve birbirlerinin deneyimlerinden yararlanıyor.

Ülkemizde de tırmanışa geçen korona pandemisinin yayılımını azaltmak için Çin’in aldığı tedbirler araştırılıyor. Bu araştırmaları sadece Türkiye değil dünyanın önde gelen ülkeleri destekliyor ve kendileri için yapılabilecek en iyi sonucu elde etmeye çalışıyor. Özellikle İngiltere tarafından yakından takip edilen tedbirler zincirinde salgını durdurma bakımından öne çıkan faktör sağlık alt yapısı ve teknoloji oluyor.

Çin’in salgını iki ay gibi kısa bir sürede nasıl kontrol altına aldığını araştıran bilim insanları kullanılan teknolojiyi aşağıdaki gibi özetliyor

  • Termal kameraların IOT sistemleriyle entegrasyonu : Bu sayede sokakta gezen insanlar sürekli izleniyor ve ateşi yüksek olanların verileri depolanarak nereleri dolaştığı belirleniyor. Yapay zeka ile desteklenen sistem kişilerin dolaşım noktalarını haritalandırarak karantina bölgelerini otomatik çıkarıyor
  • Dijital İz Sürme : Tren istasyonları ve toplu taşıma araçları başta olmak üzere tüm giriş çıkışlarda yer alan biometrik kimlik sistemleri kişilerin hareketlerini izleyerek karantina dışına çıkamamalarına sebep oluyor. Böylece bir bölgede karantina ilan edildiğinde, karantina bölgesinden çıkan kişi anında yakalanarak engellenebiliyor.
  • IOT sistemlerine dahil edilen Drone teknolojileri : Drone cihazlarına yerleştirilen termal kameralar sayesinde topluluk üzerinde anında sıcaklık taraması yapılabiliyor. Böylece toplum arasına karışmış ve hastalık belirtisi taşıyan insanlar hemen toplumdan soyutlanıyor.
  • Drone ile UV Işın Taraması : Topluluk içinde hijyeni sağlayıp virüsün öldürülmesini sağlamak için drone araçları ile UV ışın yayılımı virüsün öldürülmesi konusunda en etkin çözümlerden biri.
  • Karantina altına alınmış bölgelere tıbbi yardımın robotlar tarafından yapılması : Yüksek risk oluşturabilecek bölgelerde, karantina altındaki noktalara tıbbi ve gıda maddelerinin insanlar tarafından değil de robotlar tarafından yapılması virüsün yayılımını durduracak etkin tedbirlerden biri.

Çin yukarda alınan tedbirlerin dışında dünyanın en iyi internet alt yapısına sahip ülkelerden biri olarak evden çalışma sistemine hemen geçmeyi başarabilen ülkelerden biri. Türkiye’de 11 Mart’ta yaşanan ilk vakadan sonra hızlıca evden çalışma sistemini devreye alan ülkelerden biri. Teknolojik gelişmelerin pandemi salgınlardaki rolü gelenek görenekler kadar önemli. Ülkemiz hem teknolojik hemde gelenek bakımından bir çok ülkeye göre avantajlı konumda. Yapılan bilimsel araştırmalar Türk insanının günde ortalama 12 kez ellerini yıkadığını göstermektedir. Bu rakam dünyanın diğer ülkelerinde günde 1,5 kez olarak belirlenmiştir. Avrupa ve diğer ülkelere göre el yıkama oranı çok yüksek olan ülkemizde salgının yayılma oranı da diğer ülkelere göre daha yavaş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu