Teknoloji

Kulak içi kulaklıklar zararlı mıdır ?

Evde, arabada, iş yerinde kısacası dikkatinizin dağılmasını istemediğiniz her yerde kullanabileceğiniz bir araç varsa o da kulaklıklar. Telefondan veya müzik çalar herhangi bir aygıt üzerinden kulaklıkla müzik dinlemeyi sevenlerin merak ettiği konulardan biri de kulaklıkların kulağa olan zararlarıdır.

Kulaklıkların kulağa zarar verip vermediği ile ilgili farklı görüşler varsa da azami kullanımda kulağa kalıcı zarar verdiği ispatlanmamıştır. Avrupa Birliği uyum yasaları kabul edilen gürültü oranlarına ve kanuni yaptırımlara göre insan sağlığı için sınır sayılan ses düzeyleri şöyle sıralanmıştır;

30-65 db (desibel) : konforsuzluk, rahatsızlık, sıkılma duygusu, kızgınlık, konsantrasyon ve uyku bozukluğu.
65-90 db : kalp atışının değişimi, solunum hızlanması, beyindeki basıncın azalması.
90-120 db : metabolizmada bozukluk, baş ağrısı.
120-140 db : iç kulakta bozukluk.
140 ve üzeri : kulak zarının patlaması.

AB tarafından belirtlenen standartlara göre gürültü miktarı aşağıdaki gibi olmalı;


Otel yatak odası : 30
Hastaneler : 35
Yatak odası : 35
Oturma odası : 60
Mutfak, banyo : 70
Uzay roketleri : 170
Motosiklet : 110
Kabare müziği : 100
Şehir içi trafik : 65

Kulaklık kullanımı konusunda soruları cevaplayan San Antonio’daki Texas Sağlık Bilimleri Merkezi’nden Dr. Robert A. Dobie’nin TIME dergisine verdiği söyleşide, “İster kulak içi kulaklıklarla isterse başka bir yolla olsun yüksek sesle müzik dinlemek işitme duyusuna zarar veriyor. Ancak tek başına kulak içi kulaklık kullanmak buna yol açmaz” ifadelerini kullandı.

Pek çok doktorun yorumu ise AB tarafından da kabul edilen gürültü miktarının uzun süreli aşılmaması. Doktorlar uzun süreli müzik dinlemelerde telefonların “yüksek sesle müzik dinlemek işitme sorunlarına yol açabilir” uyarılarını dikkate almanın en akıllıca yöntem olduğu belirtiyor. Özellikle kulak içi kulaklıkları uyurken takmamak ta işitme sorunları için önemli bir faktör.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu