MobilYazılım

MDM nedir ? Ne işe yarar ?

Mobile Device Management (MDM)

Kurumsal şirketler süreçlerini yürütebilmek için yüzlerce saha personeli çalıştırır ve doğası gereği sahaya çıkan personelin cep telefonuna ihtiyacı vardır. Daha önceleri PDA olarak adlandırılan ve kurumun yapmak istediği işe göre hazırlanmış bir yazılımla donatılan işletim sistemine sahip cihazlarla işlerini yürüten firmalar akıllı telefonların çıkmasıyla bu işleri akıllı telefonlara devretti.

Tabi akıllı telefonun PDA yerine kullanılması yetmedi. Akıllı telefonların uygulamalarının kurulumu , çalıştırılması , bunların çalışana anlatılması , eğitim vesaire bir dünya sorunlar yaşandı. Tüm bu sorunlardan bir çırpıda kurtulmak isteyen dahi bir yazılımcı MDM olarak adlandırılan mobil cihaz yönetim uygulamasını geliştirdi. MDM nin asıl olayı kısaca şöyle.

Google Play veya Itunes üzerinden MDM uygulaması olarak tanımlanmış uygulamalardan birini indirdiğinizde (en fazla kullanılan zaten belli reklam yapmanın anlamı yok) uygulama için kayıt işlemini gerçekleştiriyorsunuz. Eposta , telefon , ad soyad vb. Daha sonra kurumunuz sizin bu kaydınızı kendi dashboard yani kontrol paneline kaydediyor. Bu kayıt işlemini kurum direk olarak bağlı bulunduğunuz OU üzerinde AD hesabınız üzerinden de gerçekleştirebilir.

Daha sonra kurumunuz sizinle uygulama üzerinden kontak kurmuş oluyor . Örneğin kurum tüm saha çalışanlarına bir bildirim gönderecek , uygulama üzerinden send menüsüne gelip sms , eposta , alert gönderebiliyor. Ya da kurumunuz eposta yapısında bir değişiklik yaptı ve sizi eposta ayarlarını değiştirmek için uğraştırmak isetmiyor. Uygulamanın kurulu olduğu cihazınıza Dashboard üzerinden eposta uygulamasının profilini gönderiyor ve siz etliye sütlüye karışmadan eposta ayarlarınız yapılmış oluyor . Tek yapmanız gereken eposta şifrenizi girmek.

Bununla da kalmıyor, mobil cihazı fabrika ayarlarına çevirme , yeni imaj atma , uygulama dağıtım , bildirim , format işlemlerini yapabilen uygulama o kocaman bilgisayarların yerini alarak saha çalışanlarının verimini arttırıyor ve sorunları en kısa sürede çözmeye destek veriyor.

Kurumsal bir firma iseniz , yüz ve üzeri çalışanınızda akıllı telefon ve şirket hattı varsa hiç tereddütsüz MDM kullanmalısınız. Düşünsenize zaten mevcut platformunuz var. Ne kadar saha çalışanı varsa tek tıkla bildirim atın , tek tıkla mail ayarlarını yapın , tek tıkla uygulama dağıtın , tek tıkla yetkilendirmeleri ve soy ağacını belirleyin . AD ile entegre ederek süreci hızlandırın.

2015-2016 yıllarının en iyi buluşlarından biri olan uygulama , yazılım sektörüne en az Active Drectory kadar katkı sağladı. Actice Drectory , Exchange Mail ve Mobile Device Management birbirine bir duvarın tuğlaları gibi kenetlenmiş uygulamalar olmayı başardı.

MDM Nasıl Çalışır ?

  1. Aygıt (Akıllı telefon) MDM Ağ Geçidi Sunucusuna bağlandıktan sonra, MDM Aygıt Yönetim Sunucusu’na bir OMA DM bağlantısı başlatır.
  2. MDM Aygıt Yönetimi Sunucusu, bu aygıt için makine sertifikasını kullanan Internet Information Services (IIS) Active Directory Sertifika Eşlemesi, Güvenli Yuva Katmanı (SSL) kimlik doğrulama işlemi ve Active Directory Etki Alanı Servisi makine hesabı eşlemesi kullanarak yönetilen aygıtı doğrular. Makine sertifikası ile alan adı makinesi hesabı arasında bire bir eşleme sağlar.
  3. MDM Device Management Server, yönetilen aygıtı başlangıçtaki bağlantı zamanlamasına göre yapılandırır ve geçerli yapılandırması hakkında bilgi için aygıtı sorgular. Sorgu döndüğünde, aygıtın bağlantısı kesilir.
  4. MDM Aygıt Yönetim Sunucusu, Grup İlkesini ve aygıt için gereken başlangıçtaki yönetilen uygulamaları hesaplar. Bu ayarlar hesaplanır ve istemci tekrar bağlandığında MDM veritabanında OMA DM komutları olarak önbelleklenir.
  5. Cihaz, ilk bağlantı sırasında aldığı programı kullanarak MDM Device Management Server’a yeniden bağlanır. Bu noktada MDM Device Management Server, yapılandırmak için OMA DM komutlarını aygıta iter.
  6. Başlangıçtaki zamanlamanın ardından ve değişiklikler tamamlandıktan sonra, cihaz sekiz saatlik bir varsayılan yeniden bağlantı çizelgesine ayarlanır. Yönetici bu ayarı değiştirebilir.
  7. Aygıt Grup İlkesi veya yazılım paketleri almalıysa, MDM Device Management Server, bu ayarları Internet Protokolü güvenliği (IPsec) tüneline ve aygıta doğru MDM Ağ Geçidi Sunucusu aracılığıyla iter

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu