TAKILMADAN KONUŞMANIN SIRRI
Özel günlerde gecelerde ve seçim mitinglerinde liderlerin uzun süreler boyunca takılmadan,konudan sapmadan ve akıcı biçimde nasıl konuştuğu hep merak edilmiştir. Zira televizyonları açtığımızda parti liderlerinin sanki ezbere konuşuyormuş gibi hiç takılmadan konudan konuya geçmesi “ne zeki adam ama” tepkilerini de beraberinde getiriyor.
Maalesef ki durum liderlerin çok zeki olmasıyla ilgili değil.Yıllar önce opera sahnelerindeki hataları en aza indirmek için geliştirilen suflör sistemi teknolojinin de gelişmesiyle birlikte yerini promter adında bir cihaza bırakmıştır.Önce sufle den bahsedelim.Opera oyunlarının başlangıç ve bitişlerine ne kadar zamanın kaldığını ve artık hangi oyuna geçilmesi gerektiğini opera sanatçılarına oyuncuların göremeyeceği bir açıdan sürekli olarak el kol işaretleri ile söyleyen birileri vardı.Bu işleme sufle deniyordu, el kol işaretleri ile bilgiler verene de suflör.
Toplu konuşmalarında aslında bir tür opera sahnesi olduğunu düşünen bilim insanları.Toplu konuşma ve açılışlarda konuşmayı yapan kişinin takılmadan ve akıcı bir biçimde konuşabilmesi için çalışmalar yaptı ve nihayetinde prompter denilen cihazı geliştirdi.
Promter
Promter cihazı kamera , gölgelik , sufle monitörü , ışın yayıcı cam , çekim görüntüleri ve sufle metninden ibarettir.Yani karşısında prompter olan bir konuşmacı aynı ekrandan kendisinin sahnede nasıl göründüğünü ve okuma metnini rahatlıkla görebilir.Genelde sahnenin sağ , sol ve ortasına birer tane konulur.Konuşmacı sahnenin sağına geçtiğinde sağdaki prompteri sola geçtiğinde ise soldaki prompteri kullanır.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte propterlerin boyutları ve mimarileri de değişmiştir. Daha öncesinde devasa boyutlarda (Yukarıda sayılan özellikler) olan prompterler artık sadece bir cam levha olarak kırşımıza çıkmaktadır.Özel tasarlanmış bir LCD ekranın görüntüsünü bir cam vasıtasıyla konuşmacıya ileten prompter katılımcılar tarafından sadece bir cam panel olarak görünür.
Bazı konuşmalarda ise sadece bir LCD ekran kullanılabilir adına her ne kadar prompter denmese de promter’in yaptığı işi yapar. Konuşmacı sahnenin belli noktalarına yerleştirilmiş bu LCD panellerden konuşma metnini okur ve sunumunu tamamlar.
Konuşma sırasında konuşmacının kendi yorumuna yer verdiği anlarda prompterdeki yazı akışını yöneten editör akışı durdurarak metinde tam olarak nerede kalındığının belli olması için metin rengini değiştirir veya önceden belirlenmiş bir işaret koyar.Böylece lider konuşmacı sanki tüm metni ezbere biliyormuş gibi konuşmasını tamamlar.
Bazen her şey yolunda gitmez tabi , promterden akan yazı teknik sorunlardan dolayı durabilir. Prompter arızalandığında genelde aşağıdaki gibi bir manzara ortaya çıkar.
KONUŞMA SIRASINDA PROMPTER BOZULURSA