Yazılım

Mobil imza nedir ? E imza yerine geçebilir mi?

Mobil imza’nın en kısa tanımı ; Islak imzaya eş değer elektronik kimlik doğrulama servisidir. En çok bankacılık ve E-Devlet işlemlerinde kullanılmaktadır. Uyap ve özel şirketler tarafından da kullanılmaya başlamıştır

Neler yapabilirsiniz ?

Banka işlemlerinde telefondan imza atabilirsiniz, Edevlet ve Uyap işlemlerinde imza atabilirsiniz. Mobil imza hizmeti olan sitelerden hizmet alabilir hizmet sözleşmelerini telefonunuzdan imzalayabilirsiniz.

Nasıl Alınır ?

Mobil imza kullanabilmek için öncelikle operatörünüzden mobil imza servis hizmetini almanız geremektedir. Bunun için operatörünüzün bayilerine giderek ıslak imza örneğinizi verip mobil imza hizmetini devreye sokabilirsiniz.

Ardından, mobil imza hizmetinizi e-devlet üzerinden aktif etmek için bu linke tıklayarak TC no ve telefon numaranız ile operatörünüzü seçiyorsunuz ve devam et diyorsunuz. Karşınıza resmi gazetede yayınlanan sözleşme geliyor. Sözleşmeyi imzala butonuna tıklayarak imzalıyorsunuz ve e-devlet üzerinden mobil imza aktif hale gelmiş oluyor. Mobil imzanızı kullanmak istediğiniz tüm platformlarda tanımlamanız gerekmektedir (Banka, Edevlet, Uyap, Alışveriş Siteleri ve diğer tüm platformlar)

E-İmza nedir?

E-İmza Dijital ortamda oluşturulan belgeleri elektronik olarak imzalayarak hukuki geçerlilik kazandıran kimlik doğrulama sistemidir.

E-İmza Nasıl Alınır?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulan hizmeti alabilmek için Kurum tarafından belirlenen e-imza kullanacak yetkili personel listesi Kamu Sertifikasyon Merkezine (Kamu SM) gönderilir. Kamu SM kendisine başvuran kurum için listedeki yetkili personellere başvuru formu bağlantısını ve erişim parolasını bir mail ile iletir. Yetkili personel erişim bağlantısı aracılığıyla “Nitelikli Elektronik İmza Başvurusu” sayfasından başvuru işlemlerini tamamlar. Başvuruyu sonlandırırken kendisine gönderilen SMS onay kodu ile başvurunun güvenlik adımlarını tamamlamış olur. Başvuru esnasında sayfa yönlendirmeleri ile yasal yükümlülükleri ile ilgili bilgi paylaşılmaktadır.

Tüm başvurular tamamlandıktan sonra kullanıcılara gönderilecek dongle onların ıslak imzaları yerine geçer. Bilgisayara USB bellek gibi takılacak olan e-imza dongle elektronik ortamda yaratılan evrakları imzalamak için kullanılır.

E-İmza Dongle olarak bilinen Donanım kilidi, ek işlevsellik sağlamak veya işlevsellik ekleyen bu tür bir aygıta geçişi etkinleştirmek için başka bir aygıttaki bağlantı noktasına bağlanan küçük bir bilgisayar donanımı parçasından ibarettir ve E-İmza hizmet sağlayıcısı tarafından temin edilir. E-Devlet , TUBİTAK ve bir çok kurum eimza temin etmektedir.

Mobil İmza Eimza yerine geçer mi ?

Günümüzde cep telefonları yüksek teknolojili ürün yelpazesinde yer almaktadır. Biometrik, iris tarama gibi özellikleri barındırabilen telefonların güvenlik seviyeleri yükselmiş durumdadır. Telefonların kullanım oranlarındaki artış ve özel şirketler başta olmak üzere bir çok kamu kurumu hizmeti mobil platformlardan sunulabilmektedir. Bu hizmetlerden onaya tabi olanların doğrulanması için oldukça cazip olan mobil imza şirket ve kurumların dikkatini çekmektedir.

Günümüzde elektronik imza mobil imzaya göre daha çok kullanılmaktadır, bunun sebebi, kurum ve şirketlerin kimlik doğrulama konusunda kişisel telefonlara tam olarak güvenemiyor olmalarıdır. Siber saldırılar ve uygulama problemlerinin oluşturacağı açıkların ciddi resmi sonuçları olabileceğini düşünen yatırımcılar gerçek bir ıslak imza, elektronik imza ve en son mobil imzayı güvenli görmektedir.

Şirket ve kurumların mobil imzaya geçmelerinin önündeki en büyük engellerden biri de önceki eimza yatırımlarıdır, mevcutta güvenli gördükleri bir sistem varken tekrar maliyet oluşturacak yeni bir sisteme geçmeyi gereksiz bulan yatırımcılar sadece zorunlu kaldıkları hizmetler için kısıtlı sayıda mobil imza hizmeti kullanmaktadır.

Mobil imzanın yakın gelecekte eimza yerine geçmesi beklenmektedir. Uzak gelecekte resmi işlemlerimizin %90 ının mobil imza üzerinden tamamlanması beklenmektedir. İşlemlerde hız kazandıracak olan mobil imza sistemlerinin yaratabileceği sorunlar konusunda araştırmalara devam edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu