Elektrik-Elektronik

Moleküler diyot 1 moleküle indirgendi

TEK MOLEKÜLLÜ DİYOT

Günümüzde kullanılan elektronik cihazların neredeyse hepsinde kullanılan ve bir ventil gibi tek yönde elektrik geçiren diyot , gelişen teknoloji sayesinde fiziksel olarak küçülerek büyüteçle bile görünmeyecek boyutlara indi . Hatta , entegre sistemlerde , yani çiplerin içerisinde yüzlercesini bir arada görmek mümkün.

Barselona Üniversitesi’ndeki yapılan son çalışma ise boyut kaveramına yeni bir mana katıyor adeta. Tek bir molekülden ibaret diyot geliştirmeyi başaran bilim insanları “Kompanentleri daha alt seviyelere geçmek için, bireysel molekülleri devrelerin aktif bileşenleri olarak kullanmak zorundayız” diyor.

Nature Communications dergisinde de yayınlanan diyot 1 Nm boyutunda ve akımın ileri yönde 4.000 kat daha verimli iletilmesini sağlıyor. Boyutu sayesinde elektronik devrede harici bileşen olmaktan çıkıp dahili bileşen haline gelen diyotların gelecekte günümüzde PCB olarak adlandırılan elektronik devrenin üzerine bir mürekkep gibi püskürtülerek işlenmesi bekleniyor.

Özellikle giyilebilir teknoloji ve esnek teknolojilerde dahili bileşen rolüyle önemli bir yere sahip olan moleküler diyot geleceğin elektronik devrelerine ışık tutuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu