NASA’nın iki teleskobu birlikte çalıştı.
Gliese 3470 b gezegeninin atmosferinin kimyasına dair detayları öğrenmek isteyen NASA bilim insanları Hubble ve Spitzer teleskoplarını aynı and akullandı. İki teleskobun verilerini eşleyen bilim insanları güneş Sistemi’nde rastlanmayan ancak diğer yıldız sistemlerinde yaygın görülen Dünya’dan büyük, Neptün’den küçük Gliese 3470 b’nin atmosferinde hidrojen ve helyumun baskın olduğunu tespit etti.
Kanada’da Montreal Üniversitesinde görevli gök bilimci Björn Benneke, çalışmayla ilgili açıklamada “Bu, gezegen oluşumu açısından büyük bir keşif. Gezegen yıldızına çok yakın dönüyor ve Jüpiter’den çok daha küçük, Dünya’nın kütlesinin 318 katı büyüklüğünde. Ancak başlangıçtan beri var olan ve büyük ölçüde ağır elementlerle kirlenmemiş hidrojen/helyum atmosferinin bütünlüğünü korumayı başarıyor. Güneş Sistemi’nde böyle bir şeye sahip değiliz, onu çarpıcı kılan şey de bu.” ifadelerini kullandı.
“Sıcak Jüpiterler” olarak adlandırılan diğer öte gezegenlerin yıldızlarından uzakta oluştukları ve zaman içinde yıldızlarına yaklaştıklarının sanıldığını dile getiren Benneke, bu gezegenin ise bugün var olduğu yerde oluşmuş göründüğünü kaydetti.
Hubble ve Spitzer teleskoplarının Gliese 3470 önünden 12 geçişini ve 20 tutulmayı gözlemlediği belirtildi.