Bilim

Neuralink Beyin İmplant Demosu

Bilinç bilgisayar ile oluşturulabilir mi?

Araçlar telepatik olarak yönetilebilir mi?

Beyin – Bilgisayar implantları felçli hastalarını ayağa kaldırabilir mi?

Anılar silinip geri yüklenebilir mi?

Derin beyin alanları sayesinde duygulara müdahale edilebilir mi?

OpenAI – Beyin ortaklığı sağlanabilir mi?

Daha fazlası için en güncel gelişme Neuralink Demosu, okumaya devam edin…

Keşke beynimde bir çip olsa da şu sorunları çözebilsem dediğiniz zamanlar olmuştur. Elon Musk’un Temmuz 2016 da kurduğu Neuralink adlı şirketi ile implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri üreterek bu arzuyu gerçekleştirmek istiyor. Ürpertici bir şekilde insan beynine bir implant yerleştirmeyi planlayan Musk, başta alzahimer olmak üzere bir çok beyin hasarının önüne geçmeyi planlıyor. Kalıcı beyin fonksiyon bozuklukları, kaza sonrası travmatik vakaların normalleştirilmesi, yaşlılığa bağlı beyin fonksiyon bozuklukları gibi hastalıkları tedavi etmek üzere nörolojik bilgisayar sistmeleri üzerine çalışan Musk 28 Ağustos’ta Neuralink çalışmalarından birini tanıttı.

Elon Musk toplantıda şu ifadelere yer verdi;

“Bu toplantının amacı para toplama değil, zeki beyinleri devşirmektir. Bunu şimdi göstereceğiz. Amacımız ne? Beyin sorunlarını implant edilmiş bir cihazla çözmek. Hemen hemen herkes eninde sonunda nörolojik problemler yaşayacak, görme, sağırlık, beyin fonksiyon bozuklukları ve beynimizin topladığı tüm imputların sinyallerini düzeltebilirsek tüm sorunları çözmüş oluruz. Eğer beyninize ekilebilecek, implant edilebilecek bir cihaz olursa bu sorunların hepsini çözebiliriz. Biz bu problemleri elektronik bir problem olarak kabul ettik ve bu problemleri ancak elektronik olarak çözebilirdik.

Daha önceki Utah Aray ile tek seferde yüz sinyal gönderilebiliyor. Bunu bir uzman kullanmalı, bu teknolojinin enfeksiyon riski var. Deep Brain Stimulator de buna benzer bir teknoloji ama her zaman başarılı olamıyor biz bu teknolojileri radikal olarak değiştirmek istiyoruz. Kulağınızın arkasına yerleştirilecek bir cihaz ile verileri kablosuz olarak gönderebileceğimizi planladık, şuan geldiğimiz noktada bu implant metal para büyüklüğüne indirgendi. 23 mm x 8 mm boyutunda 1024 kanal veri transfer edilebiliyor 6 axis IMU ve bilgi sıkıştırıldıktan sonra megabit seviyesinde wifi veri transferi sağlayabilecek. Kablosuz olarak şarj edilebilecek olan implant tam bir gün çalışabilecek. Bir saatte beyne takılabilecek olan implant genel anestezi gerektirmeden monte edilebilecek.

Robot telleri beyne dikecek ve sonra çıkıp yürüyeceksiniz. Bu cerrahi müdahaleyi bir insan yapmayacak, cerrah robot yapacak ve herhangi bir kanama olmayacak. Montaj esnasında beyni milyonlarca kez taradığı için kanamaya sebep olmayan robot nanometre düzeyinde cerrahi müdahale yapacak. İmplantın başarısız olduğu cerrahi müdahalelerde implant çıkarıldığında hayatınıza kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.”

Elon Musk’un konuşmasının ardından ekip üyeleri internetten gelen soruları yanıtladı. İşte o sorular ve cevapları;

Sinyalleri neye göre yorumluyorsunuz ?

Bununla ilgili bir yazılım geliştirdik, özel bir algoritaması var ve üzerinde hala çalışıyoruz. 1024 elektrodu beyninize yerleştiriyoruz ve her port beyninizi dinliyor, elde edilen gürültü algoritma tarafından yorumlanıyor. Bu elektrik sinyalleri zaten beynimizde nöronlarla mevcut, onlar bir ve sıfırdan ibaret.

Cihazın kurulumunu nasıl kolaylaştırabilirsiniz ?

İlerde daha hızlı ve kolay hale getirmeye çalışıyoruz, şuan montaj bir saatten daha az sürüyor. Gelecekte gerçek bir kişinin eşlik etmesine gerek kalmadan montaj tamamen bir robot tarafından yapılacak.

Telepatik olarak bu implant teslayı parkedebilir mi ?

API geliştirilirse bu yapılabilir.

Bu teknoloji oyun için kullanılabilir mi ?

Space Graft’a yapmayı düşünüyoruz.

Bu cihaz sadece beynin yüzeysel sinyallerini mi alıyor? Derin düşüncelere de inecek mi ?

Şuan sadece yüzeye odaklandık, körlüğü tedavi edebilirsiniz. Korteksin altında Hipotalamus gibi bazı bölgeler var, depresyon gibi hastalıkları bile tedavi edebileceğiz. Derin beyin sistemlerine inmeyi başarırsak bu sorunları çözeceğiz. Şuanki robot 6 – 7 mm kadar girebilecek şekilde tasarlandı.

Neuralink in nihai amacını çözmek için en zorlu problem nedir ?

Kablolarda hangi materyallerli kullanmamız gerektiği, hangisi daha iyi nasıl daha iyi olur gibi sorular. Tüm veri onlardan gelecek. En büyük korkumuz montajı yapılan malzemelerin zamanla deformasyona uğrama ihtimali en önemli sorun. Nöronlarla daha açık konuşabilecek malzeme mühendisliğine ihtiyacımız var. 5 Mikrona inebildik ama daha da inceltmemiz gerekiyor. Domuzdan cihazı çıkardığımızda bir davranış değişikliği gözlemlemedik. İlk versiyonu ürettik fakat gelecekte upgrade etmek isteyeceksiniz. Bunu değiştirebiliyor olmak ta çok önemli.

Bir bilgisayar gibi düşünüldüğünde okuma yazma hızı nedir ?

Size gösterilen prototip 1024 kanaldı ve her kanal okuyup yazabiliyordu. 20 Khz lik sinyalleri beyninizin hızından daha hızlı algılayabiliyoruz. 900 nanosaniye mertebesindeyiz. Prototipte bu böyle gelecekte daha hızlı olacağız.

Dışardaki elektrik ve wifi sinyallerinden ne derece etkilenir?

Düşük enerjili bluetoot ile haberleşiyoruz 2,4 Ghz ile haberleşiyoruz. Bir konsere giderseniz şuan etkilenirsiniz, bunu önlemek için çalışıyoruz.

İnsanlar üzerindeki ilk denemeler ne zaman başlayacak ve hangi amaçla başlatacaksınız ?

İlk olarak omurilik hasarı olan hastalarda denemeyi düşünüyoruz, felç hastaları ayağa kaldırabileceğiz.

Testler ne durumda ?

İnsan üzerinde denemeden önce sanki insan üzerinde yapacakmış gibi düşünüp test ediyoruz. Şirketimizde tüm malzemeler var, bunlarla denemelerimizi yapıyoruz.

Anılarımız ile ilgili bir çalışma olacak mı ?

Evet bunlar elektrik sinyali ise alır saklarız, upload ederiz, hatta başka bir insana aktarabiliriz belki bir robota.. Gelecek gerçekten çok tuhaf olacak !

Denek olarak hangi hayvanları kullandınız ?

Domuz üzerinde denedik ve onların sağlıklı olmalarından emin olarak ilerliyoruz. Yasalara dikkat ediyoruz.

Hangi programlama dillerini kullanıyorsunuz ?

C++ , Pyton ve diğer tüm dilleri kullanıyoruz ama bu önemli değil, algoritma önemli, siz iyiyseniz bizimle olun gelin birlikte çalışalım.

Robotta hangi dili kullandınız ?

Tamamen pragmatik davranıyoruz, bilgiyi en hızlı alabileceğimiz dil bizim için en önemli olan. Bilgisayar dünyası da böyledir.

Bilinç ve ruh hakkında bir etki olacak mı ?

Evreni düşündüğümüzde hidrojen atomları bize dönüştü, dönüşmeye devam ediyor. Hümanist bir bakış açısı net değil 100 yıl sürer ama tartışmaların yönü değişebilir.

İmplant hacklenebilir mi?

Odit denetleme mekanizması var, hacklenememesi için çalışmalarımız devam ediyor.

Neden domuzları seçtiniz ?

Bir kere insanlara DNA olarak çok benziyor, eğitilmeleri kolay, kas ve beyin arasındaki nörolojik yapı insanlara benziyor daha az şeye ihtiyaç duyuyoruz ve onları mutlu etmek çok kolay, yemeyi seviyorlar. Kullanışlı canlılar, tank gibiler aynı zamanda bizler gibi sakarlar, bir yıl boyunca onların kafalarındaki çiplere zarar gelmez ise insanlarda da gelmez.

İmplantın maliyeti nedir ?

Operasyon toplamda bir kaç bin dolar seviyesine inecek.

Cihazın teknik mimarisi nasıl içerisinde CPU var mı ?

Enerji yoğunluğu bizim için çok önemli, Microvoltlar seviyesindeki beyin sinyallerini yükseltmemiz gerekiyor, endüstride kullanılan komponentlere yer verdik ki imalat hızlı olsun.

Bir kemiği kaldırıp içeriye implant koyuyorsunuz bu sorun olmuyor mu ?

Kemiğin yapısını biliyoruz, dolayısıyla implantta neye ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Domuzlar tüm gün kafalarını dokuşturuyor ve bir şey olmuyor. Domuza kafanda bir imlant var diyemezsiniz, onlar bunu bilmeyerek sağlıklı kaldılar.

Nörolinkler ile ilgili sizin bir numaradaki isteğiniz nedir ?

Görme zorluğu olan insanlara yardım edebikmek. Biraz terminatör gibi gelebilir.

Bilincin çözümü konusunda ne durumdasınız ?

Bilinç fizikseldir ve çözebileceğimize inanıyoruz. Konu felsefik değil, fizikseldir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu