Bilim

Oruç Tutmanın Bilimsel Faydaları

Bu gece ilk sahur ile birlikte 6,9 Milyarlık Müslüman nüfus 29 gün süren Oruç ibadetini gerçekleştirmeye başlayacak. İslam dinine göre yeme, içme ve insan nefsinin arzuladığı bir çok şeyi kısıtlayarak nefsi terbiye ederek Oruç ibadetini yerine getirmek durumu olanlara Allah tarafından farz.

İbadetin Allah katında kutsallığının yanında insan üzerindeki bilimsel faydaları da her ramazan tartışılan konulardan biri olmuştur. Oruç ibadetinin insan vücudundaki etkileri üzerinde yapılan bilimsel araştırmaları incelendiğinde ibadetin insan vücudundaki hücrelerin yenilenmesi için büyük önem taşıdığı tespit edilmiştir.

İlk defa 1962 yılında, fareye glucagon verilmesinin ardından karaciğerindeki hücrelerindeki lysosome’ların (hücrenin parçalarını imha eden kısım) artmasının gözlenmesi ile keşfedildi. Autophagy faaliyetinin ramazan oruçlarında insan vücudunda da gözlemlendiğini kanıtlayan Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi bu sayede Nobel ödülünün sahibi oldu.

Yunancada auto (kendisi) ve phagein (yemek) anlamına gelen iki kelimeden türeyen ‘autopagy’, hücrelerin kendini sindirmesi, temel olarak vücut hücrelerinin eskiyen mekanizmalarının (proteinler, hücre zarları vs.) canlılığını sürdürecek yeterlikte enerjisi kalmadığı zaman vücudun bu hücreleri geri dönüşüme gönderme süreci anlamına geliyor.

Hücrelerin programlı bir şekilde öldürülmesi olarak da adlandırılabilecek olan Autophagy eskiyen hücrelere proteinleri parçalayacak enzimler gönderilerek, eski hücre zarları ve hücrenin içindeki diğer parçacıklar proteinlere dönüşüyor.

Uzun süre aç kalarak hücrelerin yenilenmesi için otomatik bir faaliyet başlatan insna vücudunun bu özelliği Ohsumi’ye Nobel ödülü kazandırdı. İslam dinine mensup insanların hücre yenileme fırsatını yakaladığı ibadetin manevi kazanımları da toplum bilimcileri ve sosyologlar tarafından olumlu karşılanan bir eylem. İnsanların aynı yemek saatinde ortak bir düşünce ile bir araya gelmesi ve yemekten sonra egzersiz sayılabilecek teravih namazında toplanmaları toplum bireylerinin birbiriyle kaynaşması ve iyilik kavramının sıkılaşmasına sebep oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu