Paris İklim Anlaşması’na Uyulmuyor
IPCC Kritik Raporu Açıkladı
Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan rapora göre 1,5 derecelik sıcaklık artışı sınırının 2030 da aşılacağı belirtildi. Küresel ısınma ve sera gazı artışının durdurulması için alınan tedbirlerin yeterli olmadığını belirten ilgililer dünya aynı hızla ısınmaya devam ederse gelecekte büyük depremler, heyelanlar ve fırtınalar yaşanacak. Daha önce yapılan araştırmalarda 1,5 derecelik artış sınırının aşılma tarihi 2050 olarak belirlenmişti fakat bugün yayınlanan rapor tarihin 20 yıl öne geldiğini gösteriyor.
Ülkemiz tarafından da imzalanmış olan Paris İklim Anlaşmasına göre üye devletlerin aşağıdaki sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir ;
• Uzun dönemde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derecenin altında kalmasının sağlanması
• Sera gazı salınımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesi
• Anlaşma yürürlüğe girdikten itibaren bilimin elverdiği her türlü olanak kullanılarak sera gazı salınımını azaltacak her türlü önlemin en kısa sürede devreye alınması.
• Anlaşmaya taraf devletler, konulan hedefleri sağlamaya yönelik ne gibi tedbirler aldıklarını ve bunların sonucunda hedeflerini ne ölçüde başardıklarını özetleyen raporlar yayınlayacaklardır.
• Anlaşmaya göre her ülke sera gazı salınımına yönelik hedeflerini kendisi belirleyecektir.
Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli gibi kuruluşlar tarafından yapılan ölçümler Ülkelerin 2025 ve 2030 yılları için hedefledikleri sera gaz salınımları göz önüne alındığında, 2030 yılında küresel ölçekte 55 gigatonluk bir gaz salınımı öngörülmektedir. Küresel ölçekte sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutabilmek adına, bu salınımın 40 gigatona düşürülmesi gerekmektedir.
Son yayınlanan IPCC raporu, 2015 Paris İklim Anlaşması’nın nasıl uygulanacağı konusunda hükümetlere bilimsel bir yol haritası niteliği taşıyor. Yayınlanan son raporun ciddiyetine dikkat çekmek isteyen Güney Afrika’daki Çevre Planlama ve İklim Koruması Departmanı Başkanı ve IPCC eş başkanı Debra Roberts ” Önümüzdeki yıllar belki de insanlık tarihindeki en önemli yıllar” ifadelerini kullandı. IPCC eş başkanlarından Jim Skea da “Biz üzerimizi düşeni yaptık ve mesajı ilettik. Şimdi top hükümetlerde. Bu konuda eyleme geçmek onların sorumluluğu” dedi.
Raporda küresel ısınmayı 1.5 santigrat derecenin altında tutma hedefinin 2 santigrat derece hedefine göre 2100 yılı itibarıyla küresel deniz seviyesi yükselme oranını 0.1 metre azaltacağı belirtildi. Bunun da selleri azaltacağı ve kıyı bölgeleri, adalar ve ırmak deltalarında yaşayan kişilere iklim değişikliğine uyum sağlama konusunda zaman kazandıracağı vurgulandı.1.5 santigrat derecelik bir küresel ısınmada, Arktik Okyanusu’nun yaz aylarında buzsuz olma ihtimali 100 yılda birken, 2 santigrat derecelik bir küresel ısınmada bu durum 10 yılda en az bir kere gerçekleşecek.
Mercan resifleri 1.5 santigrat derecelik bir küresel ısınmada yüzde 70-90 kadar azalırken, 2 2 santigrat derecede resiflerin hemen hemen tamamı yok olacak.Raporda küresel ısınmayı daha düşük derecede sınırlama hedefinin türlerin yok olması ve kaybını azaltacağı ayrıca küresel ısınmanın karasal, tatlı su ve kıyı ekosistemlerine olan etkisini de düşüreceğinin altı çizildi. IPCC’nin Başkan Yardımcısı Thelma Krug, “1.5 santigrat derecede etkileri farklılaştırmayı başarabileceğimiz konusunda şüpheler vardı. Ancak bilim insanları bile küresel ısınmayı 2 santigrat derece yerine 1.5 santigrat derecede sınırlandırmanın ne kadar fazla yararı olduğunu görünce şaşırdı. Artık çok az bir ısınmanın bile önemli olduğunu her zamankinden daha fazla biliyoruz” dedi.
Rapora göre 1.5 santigrat derece hedefini tutturmak için insan kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonlarının 2010’daki düzeyini 2030 itibarıyla yüzde 45 oranında azaltmak ve yüzyıl ortasında (2050) bu seviyeyi sıfıra düşürmek gerekiyor.
Yaklaşık 6.000 bilimsel çalışmanın incelenmesiyle hazırlanan raporda bunun için 4 yol sıralandı.
2050 itibarıyla yenilenebilir enerjinin elektrik üretimininin yüzde 70 ila yüzde 85’ini karşılaması gerektiği, şu anda bu rakamın yüzde 25 düzeyinde olduğu vurgulandı. Karbon yakalama ve depolama tekniklerinin yanısıra doğalgazlı enerjinin yüzde 8 oranına, kömürün de yüzde 2 seviyesinin altında olması gerektiği belirtildi.
Ortalama küresel ısınma derecesinin 1.5 santigratı aşması halinde ise bu seviyeyi 2100 itibarıyla eski düzeyine çekebilmek için ek karbon giderme tekniklerine gereksinim duyulacağı belirtildi.
Rapora göre 1.5 santigrat derece hedefini tutturmak için 2016-2035 yılları arasında enerji sitemlerinde ‘yıllık ortalama 2.4 trilyon dolar (dünyanın gayri safi milli hasılasının yüzde 2.5’i) yatırım yapılması’ gerekiyor.
Kaynak – Sputnik , Sözcü