Teknoloji

Parker Yola Çıktı

Living With a Star Start Verdi

İnsanlık tarihi boyunca güneşe en yakın mesafeye gidecek olan Perker Güneş Sondası 12 Ağustos 2018 de fırlatıldı. Tarihte Güneş’e en çok yaklaşacak olan ilk girişim olan uzay aracı, yüzeyine 6,2 milyon kilometre yaklaşacak ve Güneş’e en yakın olduğu anda hızı 700.000 km/saate kadar ulaşacak. NASA’nın Living With a Star (Bir Yıldız’la Yaşamak) adlı projesinin amacı Güneş-Dünya ilişkilerinin insan hayatına ve topluma en çok etki eden yönlerini araştırmak. 2009 yılında açıklanan projede Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından  tasarlanan uzay mekiğine Chicago Üniversitesi’nde emeritus profesör olan 91 yaşındaki fizikçi Eugene Parker in ismi verildi. Parker, 1958 yılında güneşten yayılan yüklü parçacıklar akımı, yani güneş rüzgârı (solar wind) kavramını ilk ortaya atan kişi .  Uzay aracının üzerinde Parker’in Parker’ın fotoğrafları, güneş fiziğiyle ilgili çalışmasının makalesi ve bir milyondan fazla insanın ismi yer alıyor.

Görev süresi 6 yıl 321 gün olarak belirlenen Parker sondası, ilk bir buçuk ayını Venüs yolunda geçirecek ve parlak gezegenin yerçekimini kullanarak rotasını Güneş’e çevirecek. Bir buçuk ay sonrasında da Güneş’e en yakın konumuna gelecek (Aralık, 2024 gibi) ve taç küresinde birkaç gün misafir olacak. Sonrasında, soğuk ve karanlık uzay boşluğuna yollanarak Dünya’ya bilgi aktarımına başlayacak. Bu araştırma ile Taç kürenin ve manyetik alanının yapısı, güneş rüzgârının neden hızının değişkenlik gösterdiği ve enerji parçacıklarını ivmelendiren mekanizmalar incelenecek. Güneşin gezegenler üzerindeki etkileri daha belirgin ortaya konacak , belkide bugüne kadar keşfedilmemiş onlarca bilgi  keşfedilmiş olacak. Parker  uzay aracı güneş sıcaklığına dayanabilmesi için 11,5 Cm kalınlığında karbon malzemeden üretilmiş durumda.Güneşle ilgili diğer bir projede  NASA ile işbirliğiyle geliştirilmekte olan Solar Orbiter . Solar Orbiter uydusunun 2020’de yine Florida’dan fırlatılması planlanıyor.

Güneş ile ilgili daha önceki çalışmalarda  Pioneer serisi (5-9), 1959 yılından başlayarak Dünya ile aynı uzaklıktan Güneş araştırmalarına başlamış. 1995’te Güneş ve Heliosferik Gözlemevi bünyesinde ESA ve NASA ortaklığında gerçekleştirilen uzay uçuşları, Güneş’i gözlemlemekle kalmayıp 3000’in üzerinde kuyruklu yıldız keşfetmiş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu