Bilim

Plastik Atıklarından Değerli Kimyasal

Çevre kirliliği denince akla doğal koşullarla yok olması çok zor olan plastik gelir. Doğada bin yıla kadar bozulmadan kalabilen plastik geri dönüşüm araçları ile değerlendiriliyorsa da yeterli düzeyde değil. Bilim insanları plastik atıkların faydalı bir kimyasala dönüştürülmesi için yürüttüğü çalışmalarda sevindirici sonuçlar elde etti.

Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi bilim insanları plastik atıkları güneş ışıklarını kullanarak değerli kimyasal ürünlere çevirebilecek bir yöntem keşfetti.

Araştırmacılar yaptıkları deneylerde plastikleri bir katalizör çözelti içerisine yerleştirip güneş ışığına maruz bıraktı. Elde edilen kimyasal ile plastikleri formik asitlere çeviren bilim insanları açığa çıkan kimyasal ile elektrik panelleri üretmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Advanced Science dergisinde yayımlanan makaleye göre NTU’den Yardımcı Profesör Soo Han Sen, katalizörü uygun fiyatlı, biyoçözünme yeteneğine sahip metal vanadyumdan yaptı.Vanadyum temelli bu katalizör, normalde doğada çözülmeyen polietilen gibi plastik maddeleri yapay güneş ışığı altında çözebiliyor. Plastikteki karbon-karbon bağları 6 gün içerisinde bozuluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu